A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2012. február 28., kedd

Nagyböjt második vasárnapja - elmélkedés



"Isten próbára tette Ábrahámot." Még a próbatétel előtt Ábrahám készséggel állt Isten rendelkezésére, és "jelen"-nel válaszolt a megszólításra. Amikor pedig egyszülött fiát is képes lett volna feláldozni, Isten meglátta benne a hitet, ezért megáldotta. Ábrahám készsége ösztönzés lehet nagyböjt idején számunkra is. Képes vagyok-e bármire, hogy megtegyem Isten akaratát? Például képes vagyok-e hinni azt "mit hinnem Isten Fia szab"? 
"Ha Isten velünk, ki ellenünk?" Közel még az idő, hogy ezt más vonatkozásban is hallhattuk... Viszont veszélyes ez a mondat. Isten akkor van velünk, ha mi is vele vagyunk. Kettőn áll a vásár. 
"Egymás között arról tanakodtak, hogy mit jelent az: "amikor halottaiból feltámad"." Napjaink egyik hitszónoka bátran teszi fel a kérdést évek óta: minden nap megvallod, hogy várod a holtak feltámadását, de vajon tényleg várod? Szabó Dezső írt egy nagyszerű elbeszélést 1932-ben "Feltámadás Makucskán" címmel. A dolog érdekessége az, hogy a filmben valóban feltámad egy szép tavaszi napon - éppen húsvét ünnepén - minden halott. Az élők nem túl nagy lelkesedéssel fogadják a csodát, és mivel a feltámadottak semmi hajlandóságot nem mutatnak a temetőbe való visszatérésre, ingerültségük egyre nagyobb, s az eset végül országos botránnyá nő... Mindebből csak az érdekes a hívő számára, hogy elgondolkozzon a feltámadás tényén. Azon, hogy Jézus valóban feltámadt, és hogy mi is valóban fel fogunk támadni. 
Vajon aki megteszi Isten akaratát, az támad fel? Vajon az, aki Istenre tekint, megmenekül? 
Jézus feltámadt. Valóban feltámadt.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...