A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2014. március 23., vasárnap

Sztárok? - a jóság híre (ára)

Merész és komoly cikkre vállalkoztunk most. Nem szokásunk napi szintű médiahírekkel foglalkozni, főleg nem "sztárhírekkel". (Most kivételt teszünk.)
2013-ban az év embere Ferenc pápa lett. Eközben fura jelenségek kaptak helyet legálisan: lufieregetés a Szent Péter téren, térdhajtás nélküli szentmise, bíborosi szentmise félbeszakítása kehelybontás után, hajléktalanok és bőrbetegetek ölelgetése nyilvánosan, a pápa buszon utazik (na és?), stb.
Aki mindezt komolyan veszi, és valódi példaként állítja maga elé (I.) Ferenc pápát, az először alaposan nézzen szét maga körül: ugyanazt teszi, mint a pápa? 
Állítólag Ferenc pápa a legnépszerűbb a Földön ma élő emberek között. (Engem, a cikk íróját senki sem kérdezett meg... - zárójel bezárva. 
1. Kezdjük Ferenc pápával. Nos, maga a tény, hogy XVI. Benedek pápa lemondott, igaz. Vagyis jogilag nincs XVI. Benedek pápa. Tehát neki nincs döntő szava, ő nem mondhat semmit péteri tekintéllyel, és ráadásul nem viselhetné a fehér ruhát sem. Nyilván erről megegyezés született, hiszen nem gyakori az ilyen jelenség. Viszont mi azt érzékeltetjük, hogy a lemondás körüli jogi viták mai napig nem tisztázottak és véglegesek. 
2. XVI. Benedek pápa hét évig uralkodott. Ezt az időszakot az Egyház történelméből kitörölni nem lehet. Ahogyan éltek előtte is pápák, és ténykedtek, úgy ő is érvényes, van létjogosultsága. Ha jogilag már nem pápa, és nincs döntő szava, akkor még mindig jogos kérdés lehet az, hogy pápasága hogyan illeszkedik be a sorozatba? Vagyis: XXIII. János, VI. Pál, I. János Pál, II. János Pál, XVI. Benedek, Ferenc. A Benedek által meghirdetett folytonosság hogyan érvényesül? Hogyan érvényesül, amikor ő nyíltan (vállalva az apostoli hitet) a magamutogatás ellen érvelt? (Ld.: ebbe a lufieregetés nem fér bele.) 
3. Nézzünk magunkba egy kicsit. Sorolhatnánk itt is a honlapokat, melyek az új pápa személyéről találgattak egy évvel ezelőtt. Egyik sem jött be. Amikor az új pápa megjelent az erkélyen, fura érzés fogta el az embert, ám mégis letérdelt az apostoli áldásra. Az első, péteri szolgálata alatti első áldásra. Most a sajtó nagyot fordult, mert zászlajára tűzte Ferenc pápát. Közvélemény-kutatásokat nyer meg, kiemelkedő újságok címlapjára kerül... Mi ez? 
4. Ferenc pápa látványossága másokat is elindított a látványosság-vágy útján. Érdekes, hogy Teréz anya (anno) magyarországi látogatása után nem álltak sorba az akkori püspökök azért, hogy leprásokkal és hajléktalanokkal foglalkozzanak.

Most Ferenc pápa tevékenysége által legalizálni vélik mindazt (a helyi Egyház vezetői), amit eddig tettek regnálásuk alatt, de azt is, amit ezután kívánnak tenni. Vagyis egyesek szerint üdvös dolog bárányt tartani, mialatt idős embereket vernek agyon, és fosztanak ki. Mások szerint jó dolog lisztet gyűjteni központilag, miközben számos helyen zsákszámra dobják ki nap végén a kenyeret (pékségekben). (...)

Jézus nem volt sztár. Megölték. 

A napokban a YouTube-on és facebook-on egyaránt megjelent egy videó, mely egy apácát mutat be, amint énekel. Íme: 
Mi a gond? Ha valaki ilyen ruhában jelenik meg, ilyen közegben, persze saját vállalása, de azért nem érdemes nekimenni a falnak...
Nézzük végig a történteket, mármint az érdemi részt. 
Az első 10 másodpercben ugyanaz a reakció látszik (főleg a jól megválogatott szakértő zsűri arcán), mint máskor szokás: jön valaki, aki fura bogár. Majd a tizenharmadik másodpercben a kamera fura képet közöl: apácaláb műbőr cipőben, szürke zoknival. Valami eszméletlen konzervatív dolgot akar közölni, vagyis azt, hogy aki itt áll, az abszolut nem ennek a stílusnak a sajátja. Ő egyébként valószínűleg csak gregoriánt hallgat, tömjén illatú a ruhája, és egész nap imádkozik. (Egyébként ezt az illúziót is elénk tárja a kép...!) 
Majd a tizenhatodik másodpercben ez előtt a kép előtt megjelenik egy mai arc: szőke, kisimult haj, óriási főnöki (zsűri) szék, abszolut nyugalom és figyelmes, tágra nyílt szemek. Mintha színeiben is egymás ellen harcolna a két kép: a szürke apáca, aki itt menő lesz hirtelen azzal, hogy mást vállal, mint ami, és a szőke zsűri tag, aki eleve ezért jött be, hogy ilyen legyen. Szóval ő önmaga. Neki nincs szüksége változásra. 
Majd a tömeg (mi más lenne a "nép", mely csekély pénzösszegért ott ujjong egy Istennek szentelt élet éneklése közepette?) feláll egyöntetűen, és éljenzi az addig elhangzott két ütemet. 
Már tíz angol szót hallhattunk, de valahogy egyet sem értek. Közben látom, hogy a sapkás zsűritag igencsak élvezi az Istennek szentelt életű hölgy éneklését. 
Az egyik zsűritag még a lábait is feltette a több százezer forintos "bírói" pultra, csakhogy élvezze az amúgyis sláger angol nyelvű dalocskát. 
Az éneklő apáca mozdulatai ugyanazok, mint azon énekesé, aki próbálja utánozni, elénekelni egy "angol" sztár slágerét. Ő is belép egy másik körbe. Oda, ahol a megalkuvás és népszerűség többet ér, mint az alázatos, tevékeny hit. 
A negyvenedik percnél tartunk. A már említett szőke zsűri tag arca változatlan. Figyel. Mígnem két zsűritag (akik valószínűleg egyenértékűek a magyar "Felszállott a páva" zsűritagjainak szaktudásával) megnyomja az előttük lévő Gombot. Három rendtárs ekkor felujjong, miközben még két tag rácsap a gombra. Nálunk ez azt jelenti, hogy "Elég volt", az illető kiszavazva. Ám itt más történik. Az apáca tovább énekel, a szőke hajú zsűritag tátott szájra vált. 
Úgy látszik, a mélyen vallásos zsűritagok most majdnem sírásra fakadnak. Valami megérintette őket biztosan. Nem baj, az sem gond, ha nem hívők. Majd eztán! Biztosan megtérnek! Már csak az kéne, hogy maga (I.) Ferenc pápa táncoljon argentin dalocskákra a pódiumon. Biztosan megtelne a kereszteltek anyakönyve mindenhol...
Fél perce fejezte be az éneklést az apáca, a közönség állva tombol, a sátánista jeleket magára tetováltatott férfi sír, az apáca szökdel. 
A szőke nővel folytatott beszélgetése az apácának új hullámokat sugall: mégiscsak aranyos ő, mégsem kellett volna ideállnia. Megállapítják, ő kuriózum itt. Mégis, mindenki csak köszönetét fejezi ki. Persze a zsűri nem tér észhez, hogy miért is áll itt egy apáca, talpig apáca ruhában?!

Legyünk hát merészek, még merészebbek. Szögezzünk le néhány aprócska tényt. 
A mai világ a látványosság felé hajlik, onnan vár "üdvösséget". Ám rájön hamar, hogy az igazi üdvösség a szenvedésben, a Krisztus-hordozásban, Krisztus-követésben rejlik. 
A mai Egyház vezetői azt hiszik, hogy látványosnak, különösnek kell lenniük. Olyat kell tenni, amit más nem mer, vagy nem mert megtenni eddig. Meredeket. Merészet. Eltérőt a megszokottól. És rájövünk egy idő után, hogy mégsem ez kell, hanem az a krisztusi állandóság, amely a Szentírásból fakad: "Krisztus ugyanaz tegnap, ma és mindörökké". 
Jézus nem tett több csodát, mint amire szükségük volt. Nem szabadította meg a zsidókat a római fennhatóság alól. Nem változott át csodatévő, mágikus erejű varázslóvá. Nem akart népszerűvé válni. Atyja akaratát követte. És ez az evangéliumi örömhír alapja. Nem engedelmeskedett a pusztában a Sátánnak: nem látványosságra tört. Atyja akaratát követte, azt teljesítette. 

Jézus nem volt sztár. Megölték. 

Nagyböjt van. Elvileg arról elmélkedünk, hogyan ölték meg Jézust a mi bűneinkért. Közben a facebook oldalon körbejár egy videó, mely egy éneklő apácát mutat be. Igen, a Sátán így kísért: módszeresen. 
Nézzük meg az elénekelt dal eredetét. 
Az eredeti dal címe: No ne (magyarul: Senki)
Énekli: Alicia Keys (1981-) Híres jótékonyságáról is.

A dalszöveg magyarul, egy interneten felfedezett fordítás alapján: 

Csak azt szeretném, ha itt lennél hozzám közel,
Örökké itt maradhatsz.
Biztos lehetsz benne,
Hogy ennél csak jobb jön már.

Te és én együtt,
Egész nap és éjszaka.
Nem aggódom, mert
Minden rendbe jön majd!

Az emberek csak a szájukat jártatják,
Mondhatnak bármit,
Én csak annyit tudok,
Hogy minden rendbe jön majd.

És senki, senki, senki sem állhat az érzéseim útjába,
Senki sem állhat közénk.

Amikor szakad az eső,
És a szívem fáj,
Te mindig itt leszel a közelben,
Ebben biztos vagyok!

Te és én együtt,
Egész nap és éjszaka.
Nem aggódom, mert
Minden rendbe jön majd!

Az emberek csak a szájukat jártatják,
Mondhatnak bármit,
Én csak annyit tudok,
Hogy minden rendbe jön majd.

És senki, senki, senki sem állhat az érzéseim útjába,
Senki sem állhat közénk.

Tudom, hogy sokan keresik a világban
Azt mi kettőnk között van,
Tudom, hogy sokan akarnak szétválasztani minket,
De ez senkinek sem fog sikerülni…

És senki, senki, senki sem állhat az érzéseim útjába,
Senki sem állhat közénk.

Jézus nem volt sztár. Megölték. 

Fura módja ez a mai pasztorációnak. Furcsa, hogy egy apáca előáll egy ilyen dallal. Egy ilyen helyen. Ízlések és pofonok... Ferenc pápa sztársága és népszerűsége természetesen csökkenthető lenne, ha ő maga is így akarná. Ha tudomást sem szerez róla (ami kétséges), az nem old meg semmit. Jézusról egy evangéliumi szakasz juthat eszünkbe: 
"De ő áthaladt köztük és eltávozott." (Lk 4,30)
Sokszor fel akarták használni Jézus isteni hatalmát, csodatévő erejét saját maguk igazolására, illetve a csodajelek szaporítására. Jézus nem egyezett bele ebbe. 
A kérdés ez: az állítólagos (ki méri fel, mi alapján...?) népszerűség javára válik-e a tiszta és apostoli hit továbbadásának? Bűvészkedhetünk-e a hit érdekében? 

Az utolsó és egyben lényegi kérdés: 
Mindszenty József, Boldog Salkaházi Sára, Boldog Meszlényi Zoltán, Boldog Apor Vilmos, a ferences vértanúk, stb... miért nem tudták ilyen könnyedén értésükre adni a katonáknak, hogy Isten létezik és érdemes őt követni? A számos besúgott pap, kikről jelentés készült, miért nem értették meg, hogy Isten országa akkor ezt kívánta meg? 

Ma talán könnyedén ítélkezünk és szereplünk. De elfelejtjük a vértanúk korát, mely akár a mi korunk, saját életünk is lehetne... (Egy vértanú sem volt népszerű a maga korában. Mindet kivégezték. Egyikük sem volt kollaboráns. Persze ez nem jelenti azt, hogy a népszerű kollaboráns és az ...

Megj.: Bárcsak ekkora siker lenne, ha egy kántor elénekelné a Misekönyvben leírt introitust vagy communiot, de az is, hogy a Kyrie tétel alatt a megfelelő szöveget énekelnénk - méltó dallammal. 

P.S. Sokat kell még tanulnunk, hogy igazán népszerűek legyünk - ott, ahol erre valóban szükség van. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...