A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2011. augusztus 21., vasárnap

Évközi 21. vasárnap - prédikáció


Jézus hosszúra nyúló tanítói körútja egyik állomása után a tanítványokhoz fordul e különös kérdéssel: kinek tartják az emberek Őt? Azt nem tudjuk, miért kérdezte? Az apostolok véleményére volt-e kíváncsi, vagy a hitüket akarta mérlegre tenni, tudván, hogy a bennfoglalt hit kimondása növeli az elköteleződést.
Mindenek előtt ami számunkra igen szembetűnő, az Jézus és az apostolok közti kapcsolat. Noha az apostolok egyszerű emberek voltak, mégis őket választotta ki az Úr, hogy felismerjék az isteni Igazságot, és őket erősítette meg Szentlelkével, hogy elmenvén a föld határáig hirdessék az Isten országát. 
Mai világunkban minket is számtalanszor foglalkoztat a kérdés? Kinek tartanak engem, milyen embernek, milyen vélemények vannak rólam? S nem ritkán ezen kérdések mögött leggyakrabban önmagunkat akarjuk igazolni, vagy hiúságunkat legyeztetjük. S ezzel ki is derül gyengeségünk, miszerint életünk középpontjában nem az isteni Ige van, hanem önmagunk. Veszélyes út. S ha valaki kritikát gyakorol, vagy figyelmeztet apró hibánkra, akkor jön a sértődés...
Nemrégiben kezembe került egy könyv, a címe „Ki kicsoda”? A könyvbe lapozva híres emberekről, költőkről, a történelem nagy hőseiről kaptam pontos leírást. A kultúrtörténelem meghatározó emlékeire is találunk benne adatokat. Események, csaták, életrajzi adatok, fontos információk... Azonban a leglényegesebbről, az illető személyéről nem tudunk meg semmit, hogy ő valójában milyen ember volt, ki is volt ő.
Jézus és az apostolok párbeszéde éppen arra irányítja figyelmünket, hogy Jézus Krisztus személyének igazi felismerése nem eredhet emberi okoskodásból. Annak megvallása, hogy Jézus Krisztus az Isten fia, egy újfajta tudás, világnézet, értékrend alapja, amely nem a testtől és vértől, emberi okoskodásból származik, hanem a mennyei Atyának a Szentlélek általi kinyilatkoztatásából. 
Erre a sziklaalapra épül az egyház közössége. Ezért Péter apostol hitvallása döntő fontosságú. Az ő számára adott Isteni sugallat által ismeri fel Jézusban az Isten fiát. 
Ki számomra Jézus?
Jézus életrajzok, Jézus kutatások, Albert Schweizer műve: Geschichte der Leben-Jesu-Forschung, vagy Tatianosz: Diatesszaronja.
A Jelen kor filmjei Jézusról, vagy a széles kritikát kapott Passio című film. Mindezen alkotások ismerete óhatatlanul felveti a kérdést, vajon lehet-e Jézus Krisztusról, az örök Igéről igazi és hiteles alkotást készíteni? És a rendelkezésünkre álló műalkotások valóban Jézust közvetítik-e? Mennyire hitelesek? 
Ezen emberi alkotások csupán a tapasztalható és megragadható valóságra alapoznak.  A történeti Jézust próbálják megközelíteni. De azonos-e az ezek által közvetített kép a hit Krisztusával?
Minden embernek az életében legalább egyszer előjön a kérdés. Ki számára Jézus. Egy próféta csupán, akinek érdemes a szavát meghallgatni aztán majd én eldöntöm hogy megfogadom-e? Vagy egy csodás gyógyító, aki ámulatba ejt? Vagy egy profi törvénytudó, akinek érvelésében nincs hiba, beszédével pedig lehengerli a kor jogtudósait, akik megszégyenülve tekintenek maguk elé és lesütött szemekkel csak bólogatnak? Majd odébb állnak a porondról, hiszen kiderült álnokságuk és beszűkült látásmódjuk.
Jézus kérdésének azonban más célja van, a hitbeli növekedés és elköteleződés.
Péter hitvallása isteni eredetű. Így szikla lesz a többi apostol és a Krisztusban hívők számára.
Nem vesznek erőt rajta: éppen azért mert a megvallása kinyilatkoztatás alapú. Vagy isteni. Nem egy földi, ember által felépített érvrendszeren nyugszik, hanem megingathatatlan isteni kinyilatkoztatáson. Innen ered Péter ap. tekintélye és az egyház igenis isteni törvényeken nyugszik. Vagyis Isten akarta hogy legyen. Ezért nem lesz vége, ezért nem lehet elpusztítani. Lehet szűk keretetek közé szorítani a működését, el lehet venni az intézményi működés fizikai javait---akkor is fennmarad, mert nem e világból való. 
Nem az emberi ügyeskedés és fabrikálás hozta létre. Vagyis a gyökerei meghaladják a fizikai valóságot.
Éppen ezért nagyon fontos, hogy figyeljünk a pápára, aki Péter utóda. Akinek tanítói széke isteni kegyelemtől felhatalmazva az igazságot képviseli. Az igaz hitet és krisztusi tanítást. 
A kérdésre adott választ, miszerint „számomra ki Jézus?” nem odázhatjuk el. Mindenkinek meg kell adni rá a feleletet. Lehet, hogy nem szavakban, de életünkkel megvallva tanúsítanunk kell: Te vagy az Isten Fia.
Ha meg tudjuk hozni igaz a feleletet, akkor világos lesz számunkra: Istennel élni érdemes, mert ő azt akarja, hogy életünk legyen, éspedig teljében és örökös bőségben (vö. Jn 10, 10).
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...