A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2012. szeptember 13., csütörtök

Aki föltekint - jegyzet Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepére

Blogunk a Szent Kereszt tisztelőinek oldala, a Szent Kereszt oltalmába ajánlott blog. Így méltó, hogy a közelgő ünnep alkalmából elmélkedjünk. Most sajátos és rendhagyó módon az ünnep miséjének olvasmányaiból egy gondolatot ragadunk ki. A Számok könyvében olvassuk: "ha feltekintettek rá, meggyógyultak". A Mózes által készített rézkígyó menekülést hozott annak a megmartnak, aki föltekintett rá. Jézus párhuzamot von saját keresztje és a rézkígyó között. A rendhagyó ebben az írásban az, hogy ezt a teológiát továbbgondolva, a párhuzamot fejlesztve a szentmiseáldozatról elmélkedünk. 
A Trentói zsinat kimondja a 22. ülésen (1562. szeptember 17.): "Ha valaki azt állítaná, hogy a szentmisében Istennek nem igazi és tulajdonképpeni áldozatot mutatnak be, vagy hogy e szertartás nem más, mint hogy magunknak Krisztust vesszük táplálékul: legyen kiközösítve." És: "Ha valaki azt állítaná, hogy a szentmise áldozata csakis dicséret és hálaadás, vagy csupán visszaemlékezés a kereszten történt áldozatra, és nem engesztelő áldozat;... legyen kiközösítve." (DH 1751, 1753)
Azért érdemes tudnunk, hogy egyik zsinat sem írja felül önmagában az előző döntéseit, határozatait. Így az imént idézett kánonok a mai napig érvényben vannak.
Tehát áldozatról van szó. A folytonosság a szentmisében jelenik meg. A Mózes által képviselt Ószövetséget Jézus beteljesíti, új értelmet ad a jeleknek. Most az ő keresztje, az ő kereszten függő teste az, amire föltekintve a hívő megmenekül. Ő pedig jelen van az Eucharisztiában, amit szintén rá-tekintve kell bemutatni. Így mindenféle közösségi elmélet megdől, hiszen ennek teológiája van. Aki ezt megérti, az nyitott az Isten világára, és képes önmaga érdekeit kívül helyezve megjeleníteni egy darabot az isteni, mennyei liturgiából. És így válik a mennyei liturgia előcsarnokává a pap által végzett liturgia. 
Az a szentmise, ahol a pap a keresztre emelt tekintettel mondja, éppen hallható hangon: "Ez az én testem; ez az én vérem", azon a szentmisén Krisztus áldozatának részesei lehetnek a hívők. 
Ennek a napnak az olvasmányai "magukért beszélnek". Lehet-e valaki, aki nem hallja meg a kereszt üzenetét? 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...