A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2013. május 18., szombat

Pünkösdi gondolatok


A Lélek megnyilvánulásainak mindig az embert és a közösséget, az Egyházat kell szolgálniuk. Ahol ez történik, ott beszélhetünk valóban a Szentlélek igazi működéséről. Hiszen Jézus mennybemenetele előtt megígérte a Szentlelket, a Vigasztalót, a Parakléoszt. „Ő majd elvezet benneteket a teljes igazságra.” Eljött pünkösd, a feltámadás után ötven nappal. Az Egyházat a Szentlélek vezeti, nap, mint nap fuvallatával ihleti. Általa tudunk imádkozni Istenhez, szavakba nem önthető sóhajtásokkal. Ő az, aki állhatatosságot ad a hitben, Ő az, aki vigasztalja a szomorkodókat. Tüzes lelkületűvé teszi a hithirdetőket.
Idézzük fel az ókorban élő nagy szentnek, Szent Hiláriusznak emlékét, aki 353-ban lett Poatier püspöke. Írásaiban és a helyi zsinatokon való fellépései révén az eretnekek legfőbb ellenfelévé vált, akik elérték, hogy Constantius császár 356-ban Gallia elhagyására kényszerítse.
Frígiába került, egy olyan kisázsiai tartományba, amelyet teljességgel elborított az arianizmus. Itt írta meg legnagyobb művét, a De Trinitate, A Szentháromságról címűt, amelyben bemutatja személyes útját, amelyen keresztül eljutott a szentháromságos Istenbe s Jézus Krisztus istenségébe vetett hitig. Bár maga a Szentírás is tartalmaz olyan helyeket, ahol Jézus embersége kerül előtérbe, mégis az igaz hit megvallja istenségét. Hiláriusz nyitott, párbeszédre kész lélekkel tanított, igyekezvén megnyerni az igaz hitnek azokat az ariánusokat, akik nem voltak teljesen elvakultak, s elfogadták azt, hogy a Fiú hasonló az Atyához. Innen akarta Hiláriusz elvezetni őket addig, hogy megvallják: nem csak hasonló, de egylényegű is vele.
A De Trinitate című művében a következőképpen fogalmaz:
„Minden dolog a maga természete szerint van elrendezve: egy a Hatalom, akiből ered minden; egy a Fiú, aki által valósul meg minden; és egy az Ajándék, akiben reménységünk beteljesedik. Semmi sem hiányzik az ekkora teljességből, minthogy benne –az Atyában, a Fiúban és a Szentlélekben – van az Öröklét végtelensége, a látás a Képmásban és az Ajándék boldogító birtoklása.”
Alexandriai Szent Cirill, aki részt vett a 431-es efezusi zsinaton, a következőképpen beszél a Szentlélek hatásáról:
„Könnyen igazolható, hogy a Szentírás tanúságtétele alapján a Szentlélek valamiképpen mássá alakítja, és új életre kelti azokat, akikre leszáll és bennük lakik. Könnyen kiemeli a földi dolgok igézetéből az égiek szemlélésére, és a gyámolatlan félénk embert pedig elszánttá, nagylelkűvé, erőssé teszi. Kétségtelenül ilyenekké lettek a tanítványok: a Szentlélek által úgy megerősödtek, hogy üldözőik támadása sem törte meg őket és szilárdan kitartottak a Krisztus iránt való szeretetben.”
Az, hogy hajlandóak vagyunk-e együttműködni a Szentlélek kegyelmével, csupán csak rajtunk múlik.
Csatlakozzunk mi is XVI. Benedek pápa imájához, melyben Szent Hiláriusz szavaival sóhajt föl a Mindenhatóhoz:
„Add, Uram, hogy mindig hűséges maradjak ahhoz, amit újjászületésem hitvallásában megvallottam, amikor megkereszteltek az Atyában, a Fiúban és a Szentlélekben. Add, hogy imádjalak téged, Atyánkat, együtt Fiaddal; és hogy kiérdemeljem Szentlelkedet, aki belőled Egyszülötted által származik.” (De Trin., XII, 57)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...