A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2013. május 11., szombat

"Újra el fog jönni ..." - Christoph Schönborn bíboros gondolatai

A Jézus mennybemeneteléről szóló tudósítás végén a következő kijelentés áll: "Ez a Jézus, aki felvétetett mellőletek, úgy jön el ismét, ahogy az égbe felmenni láttátok". Mikor is kell eljönnie? Hogyan és hol kell ennek megtörténnie? Mindenek előtt azonban: hihető egyáltalán ez a mennybemenetelről és az újbóli eljövetelről szóló történet? Képes egy értelmes, egy felvilágosult ember hinni ilyesminek?
 Igen, képes! Én úgy gondolom. És azt hiszem, hogy magam nem vagyok értelem híján. És még sokak nincsenek, akik a "Credo"-ban megvallják hitüket: "Hiszek ... az egy Úrban, Jézus Krisztusban, ... aki fölment a mennybe, ... és újra eljön dicsőségben ítélni élőket és holtakat; és országának nem lesz vége."
 Nem tudom megmondani azt, hogy ez mikor fog bekövetkezni. De hiszem, hogy meg fog történni. Arról sincs elképzelésem, hogy miként fog megtörténni. De hiszem, hogy nagyszerű esemény lesz. Nem azért hiszem, mert már megértettem, hanem azért, mert Jézus megígérte. Hiszek az ő szavának, mert bízom benne, mert szavahihető számomra. És ezért várom, sőt epedve vágyom rá, hogy újra eljő dicsőségben.
De nem ostobaság ez a várakozás, miután kétezer év elteltével sem teljesült? Hány nemzedék imádkozta már a Miatyánkban, hogy: "Jöjjön el a te országod"! És eljött? Nem hasztalan reménykednek és várakoznak itt? Mért nem jött el ismét Jézus régebben? Amikor évekkel ezelőtt feltették nekem ezt a kérdést, egy egészen egyszerű válasz jutott eszembe: Mert Jézus azt akarja, hogy itt legyünk! Ha már újra eljött volna, már vége lett volna a történelemnek - mi pedig nem lennénk a világon, nem lennénk életben. Egyszer el fog jönni a világ és a történelem vége. Nem tudjuk, mikor, csak azt tudjuk, hogy ez így lesz. Jézus világosan megmondta: "Nem a ti dolgotok, hogy ismerjétek az időket és a korszakokat, amelyeket az Atya saját tetszése szerint határozott meg." Még ha nem is tudom, mikor fog ez bekövetkezni, mégis annyira boldog vagyok és hálás, hogy az Isten - ha szabad ezt így mondanom - énrám is várt. Isten azt akarja, hogy ott legyünk az ő országának nagy ünnepén, amikor nem lesz többé szomorúság, szenvedés és halál.
Egyfajta utálatos vasúti váróteremben vagyunk itt a földön az örökkévalóságba, az Isten országába vivő vonatra várva, ami késik? Bizony ez az élet egyfajta várakozási idő, egy átmenet, vagy jobban mondva: egy zarándokút. A paradicsom, az örök otthon akkor jön el végérvényesen, amikor Jézus újra eljön. Ám eközben, földi életünk idejére, nem egyszerűen egy tétlenül töltött várakozási időre ítélt. Sokkal inkább erőt ígért meg nekünk, a "Szentlélek erejét". Ő abban segít minket, hogy földi zarándokutunkat járva ne csüggedjünk; a nehézségek közepette ne adjuk fel; hogy őrizzük meg a reményt, de mindenek előtt a szeretetet. Ahol a szeretet uralkodik, ott Jézus már egy kicsit újra eljött, a mi földi életünkben.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...