A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2013. december 9., hétfő

Erősebb a bajnál és a halálnál - Christoph Schönborn bíboros vasárnapi gondolatai

Erősebb a bajnál és a halálnál
(Ter 3, 9-15.20)


Ma kivételesen nem a napi evangéliumról van szó, hanem az Ószövetség egy szakaszáról, a Teremtés könyvéből, a Biblia leges leg elejéről. Ádám és Éva történetét „ős-evangéiumnak” is szokták nevezni. Meghívásom arra szól, hogy ezen a közismert szövegen egy kicsit elgondolkodjunk. Három fontos üzenetet tartalmaz.
A „bűnbeesés” történetét képi formában formában mondja el, amiről ebben a világban annyira össze-vissza” beszélnek, hogy miért van oly sok gyűlölet és veszekedés, és mégis mindebben hol csillan fel egyfajta reménysugár.
A Biblia egészen pozitív módon kezdődik: „Kezdetben teremtette Isten az eget és a földet.” A teremtés művének minden egyes állomása után (a mindenség teremtését hat nap alatt mutatja be) ez áll: „És látta Isten, hogy jó.”Az ember teremtése után meg az áll: „És látta Isten, hogy mindez nagyon jó.” A Biblia első üzenete tehát az, hogy: A világ jó. Isten akarja és szereti. Ebből fakadóan az is jó, hogy a világon vagyunk. Erre mutat rá a Biblia az első emberpár esetében: összhangban éltek önmagukkal, egymással és az Istennel. Képiesen mondva: Mezítelenek voltak, és emiatt nem szégyellték magukat. A világ (még) rendben volt.
Honnét van akkor, hogy még oly sok dolog rendben van a mi világunkban? Honnét jön a gonosz? Honnét van a szenvedés és a halál? A Biblia második üzenete ad rá magyarázatot: Valami félre siklott. Nem azért, mert Isten rosszul alkotta meg a világot, hanem azért, mert Ő szabad akaratot adott a teremtményeinek. Isten belement ebbe a kockázatba, mert barátságot akart az ő teremtményeivel. Marionett figurákkal ez nem lehetséges. Szeretet és barátság csupán szabad létezők közt létezhet. Ám ahol szabadság van, ott a szabadsággal való visszaélés is előfordul. Szeretetet lehet elfogadni és elutasítani. A barátságnak bizalomra és együttességre van szüksége.
Mi az, ami félre siklott? Ismét képekben beszél a Biblia. A kígyó hintette el az ember szívébe a bizalmatlanság magvát: Isten nem is akar nektek jót! Ostobának és kicsinek akar bennetek! Ha esztek a fáról, olyanok lesztek, mint az Isten. Ezt cselekedték, de nem lettek olyanok, mint az Isten, hanem pusztán mezítelen emberfiak. Mostantól – és egészen máig – repedés fut át az embereken. A test és a lélek közti összhang megbomlott, az ösztönök hajtanak minket, a férfi és a nő közti viszony messze nincs olyan összhangban, mint ahogy azt kívánjuk. A világot gonoszság hatja át, úgy a kicsik, mint a nagyok közt. Ahová tekintünk: konfliktusok, gond, háború. És mindenütt a végén a hál van.
És éppen ide illeszkedik a Biblia harmadik üzenete. A baj nyilvánvaló, de nem az övé az utolsó szó. A halál elkerülhetetlen, ámde nem az övé a végső győzelem. Hogy is mondjuk legtöbbször egy fájdalmas haláleset után? „Az élet megy tovább.” A Biblia többet mond: „Az élet diadalmaskodik.” A dolgokat nem teszi ártalmatlanná. Képi beszédében tisztán és világosan elmondja: Az élet egy küzdelem marad. A kígyó, a gonoszság és a halál szimbóluma, az asszony ellen harcol, aki új életet szül. Ez nem megy végbe sebek nélkül. De az Asszony győztes marad. Éva, vagyis az Élet „ minden élőnek anyja”.
 Ma Mária fogantatásának ünnepe van. Mária születése (szeptember 8.) előtt kilenc hónappal ünnepli az Egyház Mária életének kezdetét. Ő fogja világra hozni Jézust. Ő lesz Krisztus édesanyja. Az ő Fia fogja a gonoszság és a jó, az élet és a halál közti harcot végérvényesen eldönteni. Isten nagy ajándéka, az élet örökké megmarad, ami erősebb mint a baj és a hálál.
Fordította: Tóth Vencel ofm
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...