A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2014. április 3., csütörtök

"Elérkezett az időd, a szerelem ideje." (Ez 16,8) - tavaszi gondolatok a szerelemről a Szentírás alapján

Tavasz van, lassan itt a húsvét ünnepe is, de már látjuk a természet újjáéledő jeleit: a fák rügyei egyre inkább kibontakoznak, virágba borul a rét, a kertek, a balkonok, a parkokban pedig a fiatalok és idősebbek egyaránt egymás iránti szeretetükről tesznek tanúságot... (Még ha nem is mindenki a Margit-szigeten...:)
Szerelem persze nincs mindig az ember szívében, még szeretni sem lehet parancsszóra, de legtöbbünk ismeri ezt az érzést. Akár az elsőt, ami talán később is jólesően jön elő bennünk, jó gondolatokat ébresztve. 
Az állatvilágban a párzás előtti időszakot jelenti a szerelem ideje, míg az embernél természetesen ez máshogy van. Megelőzi, de szükséges a házassághoz, szükséges, hogy életben tartson egy-egy kapcsolatot. 
A Szentírásban elsősorban az Ószövetségben találjuk meg a "szerelem" szót és annak ragozott formáit. Íme néhány példa: 
"Gyere, igyuk a szerelem italát reggelig, élvezzük örömmel a szerelem gyönyörét!" (Péld 7,18)
"Akár az erdő fái között az almafa, olyan a szerelmem az ifjak között." (Én 2,3)
"Csitt! A szerelmem! Nézzétek, ő jön ott, ugrál a hegyeken és szökell a dombokon!" (Én 2,8)
"Elérkezett az időd, a szerelem ideje. Rád terítettem köntösömet, s befödtem mezítelenségedet." (Ez 16,8)
"Aludtam, de szívem ébren volt. Hallga! Szerelmem kopog..." (Én 5,2)
"Mit keres szerelmesem házamban? Viselkedése csupa képmutatás!" (Jer 11,15)
"...kecses szarvasünő és bájos zerge! Veled beszélgessen, nyugodj meg a keblén, és szerelmétől légy szüntelen részeg." (Péld 5,19)
"Az asszony szerelme elbájolja férjét, okossága erőt önt a tagjaiba." (Sir 26,13)
"Hadd énekeljem el barátomnak szőlője iránti szerelme énekét. A barátomnak volt egy szőlőskertje, termékeny domboldalon." (Iz 5,1)

Sok esetben a paráznaság bűnéhez társul, de jelképe az Isten iránti szeretetnek, mely lángolóbb lehet a földi, ember-ember közti szerelemnél. Sokszor a szerelem szóhoz túlzó kifejezések is társulnak, hiszen egy-egy érzést olykor nehéz szavakba önteni. 

Hallgassuk meg ezen a tavaszi késő délutánon Liszt Ferenc egyik népszerű kompozícióját is, a "Liebestraum" címűt (Szerelmi álmok):


A videón hallható, a ciklus harmadik tételeként íródott dallamokat Ferdinand Freiligerath német író, műfordító O lieb, so lang du lieben kannst (Szeress) kezdetű versére komponálta Liszt. Freiligerath 19 évesen írta ezt a versét, melyet Liszt 16 évvel azután zenésített meg. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...