A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2014. augusztus 7., csütörtök

VI. Liszt Hét Esztergomban

Több helyszínen, többek között a Főszékesegyházban lesznek hangversenyek az idei Liszt Héten Esztergomban. Augusztus 24-től augusztus 31-ig tart a koncertsorozat, melynek egyik állomása Pálúr János orgonahangversenye Baróti István emlékére. A műsorban lesz egy érdekesség: improvizációk Liszt Ferenc és Baróti István nevére. 
A záróhangversenyen Baróti István utóda, Kováts Péter főszékesegyházi orgonista közreműködésével adják elő Liszt Ferenc Esztergomi miséjét a Bazilika felszentelésének 158. évfordulóján. 
Már egyszer idéztük Liszt Ferenc gondolatát korának egyházi zenéjéről, amely ma is aktuális, és érdemes megszívlelni: "Hallod azt az ostoba ordítozást, mely a katedrálisok boltívei alatt szól? Mi ez? Ez lenne a dicséret és áldás éneke, melyet Jézus Krisztushoz intéz az ő misztikus Jegyese? És az orgona, e pápa a hangszerek között, e misztikus óceán, mely korábban oly fenségesen áradt Krisztus oltára felé, s ott hullámai között lerakta századok siralmait és imádságait - hallod-e ma, amikor divatos slágerekkel, sőt akár táncdalokkal prostituálja magát? Hallod-e abban a magasztos pillanatban, amikor a pap felemeli a szentelt ostyát, hallod-e a nyomorult orgonistát amint a 'Di piacer mi blaza il cor'-ra vagy a 'Fra Diavolo'-ra készült variációkat játssza? Ó, micsoda szégyen, ó micsoda botrány! Mikor űzi már ki valaki ezeket a nagyszájú részegeket a szent helyről? Mikor lesz már végre vallásos egyházzenénk?" (Dobszay: Liszt az egyházzenéről in: Jegyzetek, 344.)

A részletes program:


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...