A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2014. november 1., szombat

A mi liturgiánk - halottak napja

Talán éppen ilyenkor nem kellene azon vitatkozni, hogy halottak napja miért vasárnap van. Ezen a napon elég lenne egy Requiem, este egy vesperás az elhunyt lelkekért, napközben pedig csendes ima a templomban, a temetőben, vagy otthon. Ezzel is elhunytjaink nyugalmához járulnánk hozzá, és tehetnénk azért, hogy a tisztítóhelyen lévők bejuthassanak Isten örök országába, melyet nekünk készített.
Szóval, vita van idén is arról, hogy miért vasárnap van halottak napja. Azért, mert a hivatalosan kiadott Direktórium erre a napra ezt rendeli. Miért teszi ezt így-vagy úgy? Mert akiknek felelőssége ezt megszerkeszteni - egyetemben Rómával (?) -, azok ezt adták ki. Innentől fogva lehet rágódni bizonyos kérdéseken, de nem érdemes, mint tapasztaljuk... 
Az viszont legyen a "novus ordo"-ból levont konklúzió, hogy itt már mindenki azt csinál, amit akar. És ne feledjük, hogy teológiailag nem állja meg a helyét, hogy vasárnap tartjuk halottak napját. (Ugyanakkor a zsolozsmát vasárnapról kell venni, de a szentmiséket az elhunyt lelkekért kell végezni.) Vasárnap ugyanis az Úr napja, melyen Krisztus feltámadására emlékezünk, azt ünnepeljük. Ilyen értelmezésben a gyászmise nem írhatja felül a dicsőséges feltámadás tényét, ünnepét.
Különös, hogy a novus ordo-ban (zsinat utáni liturgia) mindig az ünnepek körül van a probléma... - és az ünnep, az igazi ünnep mintha kiveszőben lenne világunkban. Nemde?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...