A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2012. március 28., szerda

Álom, álom, édes álom

Manapság sokan küzdenek álmatlansággal, vagy alvásproblémával. Sokan vannak olyanok is, akik szinte egész nap tudnának aludni. Bűn-e az alvás? – teszi fel a kérdést valaki. Igen, ha sokat alszunk, illetve többet mint kellene, akkor bűn – mondja rá egy atya. Nos, az alvás fogalma nem idegen a kereszténységtől. Az alvás során sok jó és fontos dolog is történhet. Az ószövetség teli van az álomhoz kapcsolódó jelenetekkel, eseményekkel. Szent Józsefnek álmában jelenik meg az angyal…
Nemrég egy napilapban érdekes cikk jelent meg. Az abban szereplő egyik hölgy szó szerint kifakadt azon, hogy az általa meglátogatott család mindegyik tagja az ágyban feküdt, amikor az óra a delet ütötte. Boldog John Henry Newman is azt tanítja, hogy akkor keljünk fel, amikor arra először adódik lehetőség – vagyis felébredés után már ne aludjunk vissza „még egy kicsit”. Most nem is erről lesz szó, hanem inkább az alvás fogalmának bibliai vonatkozásáról.
Most, amikor az órák már átállítva… jövünk rá, hogy mennyire fontos az alvás. A dolgozó ember még értékeli az alvás szükségességét, ám a henyélő már-már elvárja, hogy őt bizony hagyják békén, míg alszik – tudomást sem véve a külvilágról, hisz a redőny (függönyök) lehúzva.
Vegyük szemügyre először az Ószövetséget. Ádám, amikor elaludt, Isten kivette oldalcsontját – ebből lett Éva (Ter 2,21k). A rabságból való szabadulás és jólét ígérete álmában érte Ábrahámot is (Ter 15,12). Az álom az isteni kinyilatkoztatás eszköze. Dániel próféta is álmában látta meg a négy vadállatot (Dán 7,1-14). Joel prófétával ezt közölte Isten: „kiárasztom Lelkemet minden testre, fiaitok és leányaitok jövendölni fognak, véneitek álmokat álmodnak, ifjaitok meg látomásokat látnak” (Joel 3,1). Felmerülhet az is, hogy az Isten távolléte egyenlő az álom hiányával. Saul megidézi Sámuelt, mondván: „a filiszteusok hadat indítottak ellenem, és az Úr elfordult tőlem. Nem ad nekem feleletet sem a próféták által, sem álmomban” (1Sám 28,15).
Az álom megfejtése (megértése) is Isten adománya. Dánielnek megadta Isten, hogy megértse az álmokat. A fáraó álmát például egyik bölcs sem tudta megfejteni. József, aki által Isten kinyilvánítja az álom értelmét (Ter 41,8.16).
Az álom Isten megjelenésének is eszköze. Jákob álmában látta a létrát, melynek „hegye az eget érte. S lám, Isten angyalai le és fel jártak rajta. Íme, az Úr fölötte állt” (Ter 28,12k).
Izajás prófétánál a bűnös olyan, mint az álom. „Úgy eltűnik, mint az álom, mint az éjszakai látomás” (Iz 29,7).
Az álom a halál jele is lehet. A Zsoltárok könyvében olvassuk, hogy „Tekints rám, Uram, Istenem, és hallgass meg! Adj világosságot szememnek, nehogy halálba szenderüljek…” (Zsolt 13,4).
Az Újszövetségben Isten kinyilatkoztatásának eszköze az álom. Mint már említettük, József álmában látta az angyalt, aki azt közölte vele, hogy Mária gyermeke Istentől van (Mt 1,20). Ellentétes értelmezése is van, mert Márk evangéliumában ezt olvassuk: „Legyetek hát éberek! Nem tudjátok ugyanis, mikor érkezik meg a ház ura: lehet, hogy este, lehet, hogy éjfélkor, vagy kakasszóra, vagy reggel. Ne találjon alva, ha váratlanul megérkezik!” Tehát az álom veszélyt is jelenthet.
Szent Pál apostol az éberségre figyelmeztet: „nem vagyunk az éjszakáé, sem a sötétségé. Ne aludjunk hát, mint a többiek, hanem legyünk éberek és józanok” (1Tessz 5,5k), „Itt az óra, hogy fölébredjünk az álomból… Múlóban az éjszaka, a nappal pedig közel. Vessük hát le a sötétség tetteit” (Róm 13,11k).
Az Újszövetségben is lehet a halál jele. „Ébredj, aki alszol, támadj fel a halálból, és Krisztus rád ragyog” (Ef 5,14). Szent Pál itt a keresztségben újjászülető emberre utal.
Az alvás során tehát megjelenhet nekünk Isten, aki valami jót közöl velünk – az Ő tervében közreműködve –, de lehet az álom üzenete rossz is.
Hívő emberek vagyunk. Van ismeretünk az álomról, alvásról. Döntsük el, hogy kinek akarunk élni nappal, és kinek éjszaka! Álmaink tanúskodhatnak a napközben felhalmozódott érzelmeinkről és gondolatainkról is, de tanúskodhatnak Istennel való kapcsolatunkról is. „Adjon Isten jó éjszakát!”
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...