A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2012. május 31., csütörtök

A pilisi ciszterci apátság


Az apátság helyrajza
III. Béla király öt ciszterci monostort alapított, melyek mindegyikébe francia szerzeteseket hívott. A király mindkét felesége (Châtillon Anna majd Capet Margit) francia volt. Margit férje halála után elzarándokolt a Szentföldre, Ptolemaioszban halt meg, ott is temették el.
A pilisi monostort 1184-ben alapította III. Béla. A szerzetesek a franciaországi Acey-ből érkeztek. Az apátsághoz terjedelmes birtok, vízi és száraz vám is tartozott. A középkorban ez volt az összes hazai apátság között a legrangosabb, legjelentősebb.
Itt temették el, az apátság templomában Gertrúd királynét. 1526. szeptember 7-én a törökök kifosztották majd felgyújtották a monostort, amely 1541-től a vidékkel együtt a török kezébe került. A XVIII. században próbálták újjáépíteni, de nem sikerült, hiszen annyira romos állapotban volt. 1967-től Gerevich László folytatott ásatásokat, aminek során az alaprajzot sikerült megalkotni, és számos érték került elő.
Valter Ilona így fogalmaz a ciszterci építészeti szokásokról: „A francia kora gótikus ciszterci építészet formavilága jellemzi a III. Béla által alapított apátságokat. Egresről keveset tudunk, de a zirci apátság alaprajzát és fennmaradt faragott köveit ismerjük. A zirci és a pilisi monostor a legimpozánsabb a magyar ciszterci monostorok között, építésükben közreműködött a királyi udvarban dolgozó francia tanultságú építőműhely. A megmaradt alapfalakból, faragott kövekből is rekonstruálható, hogy itt a ciszterci építészet és művészet legmagasabb színvonalát képviselő épületek álltak. A szentgotthárdi monostort dél-francia provence-i ciszterci építőműhely készítette. A pilisi monostor erejét mutatja, hogy 1191-ben 12 szerzetesből álló közösséget tudott küldeni a pásztói monostorba. A ciszterciek Pásztón átvették a korábbi bencés épületeket, és csak a 13. század elején nagyobbították őket. III. Bélát követően Imre, II. András és IV. Béla királyok is alapítottak ciszterci monostorokat. Néhány főúri és egyházi méltóság is folytatta ezt a hagyományt. Így a középkorban Magyarországon hosszabb-rövidebb ideig a ciszterci rendnek összesen 18 férfi és 4 női monostora volt.”
kúttöredék

padló

kerengő

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...