A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2012. december 19., szerda

Ortodox liturgiát!

Sokan vannak, akik kíváncsiak a Pásztor hangjára, és szívesen követik. Vannak, akik számára teljesen mindegy, hogy Róma püspöke és a hozzá igazodni kívánó papok, püspökök, bíborosok mit mondanak. Most egy nyilatkozatra hívjuk fel a figyelmet, melyhez hasonlót sem hallottunk még hazánkban, az elmúlt 22 évben sem. (...)
Előtte azonban néhány dologról beszámolunk röviden, bár a szokásos évvégi hálaadó bejegyzés és új terveink vázolása odébb van. Előre bocsátjuk azonban, hogy januártól több, gyökeres változás lesz a blogon. Ezek közül eddig az publikus, hogy a hétfői "Indító gondolatok" rovat megszűnik, helyette lesz más. Decembertől a pápa szerdai katekéziseit közöljük, ez továbbra is megmarad. Külön oldalt kapnak viszont ezek a szövegek. Néhány fontosabb pápai beszéd fordítása jelenleg is történik, amelyek szintén olvashatók lesznek az említett oldalon. 
Olvasóink tábora bővül, de van állandó olvasói kör is. Szeretnénk, ha országszerte nagyobb ismeretségre tehetnénk szert, ennek módja még kidolgozás alatt áll, januárban erről is informálunk mindenkit. 

Kurt Koch bíboros a Keresztény Egységtörekvés Pápai Tanácsának elnöke a liturgiáról szólt a héten. Jól látható, hogy az újkor pápasága és Egyháza a liturgiát jelöli meg a hit továbbadásának legmegfelelőbb eszközeként. Teológiai alapja van annak, hogy Jézus Krisztus misztériumát csak úgy lehet átadni, ha Egyházunknak méltó és illő liturgiája van, amelyet kellő lelkülettel él meg. Ezért fontos tudnunk, hogy a II. Vatikáni zsinat és az azt megelőző idők liturgiája (miséje) kiváló eszköz az újraevangelizálásban. 
Koch bíboros azt állítja, hogy a liturgiának ortodoxnak kell lennie. Rámutat arra, hogy a zsinat utáni nemzedék valójában nem értette meg a zsinat igazi szándékát. Ugyanis a "reform reformja" már akkor elkezdődött, csak rosszul értelmezték a zsinati szövegeket. 
A liturgia a legérzékenyebb pontja az Egyháznak, "dinamikus középpontja" annak. Az identitás és a folytonosság megőrzése szükséges - mondta Koch bíboros. A liturgiát az eredeti, szerves fejlődés állapotába kell visszaállítani, nem pedig gyökeresen újat alkotni. 
Egyház és liturgia egyensúlyban vannak, és helyre kell tennünk teológiailag is a liturgia helyes értelmezését. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...