A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2014. január 27., hétfő

Ez sirály...!

Lassan egy éve, hogy a sirály megjelent... és most lecsapott! Persze, ez a szenzáció, nem más. Viszont érdemes elgondolkodni néhány "véletlenen" (?). Közel egy évvel ezelőtt a Vatikán kicsiny kéményén üldögélt egy sirály, várva a fehér füstöt. 
Most ismét egy sirállyal van dolgunk, de korántsem egy békés példánnyal. Ugyanis január 26-án varjú társával lecsapott a békegalambokra. A megdöbbentő és kegyetlen esemény nem sokkal 12:00 óra után történt a pápa szeme láttára... :)
Az sem véletlen talán, hogy a pápa éppen Ukrajna békéjéért imádkozott, arról beszélt, ami után megtörtént az említett kegyetlenség. Nos, a viccet félretéve, valóban lehet mélyebb értelme is az esetnek. Lehet.
(A pápa maga is élt az állatszimbolikával, hiszen a galambnak jelentőséget tulajdonít. Azzal, hogy ő maga engedi el azokat, elismeri az állat mögöttes jelentését. Ne feledjük, hogy a keresztény értelmezés szerint a galamb a Szentlélek jelképe, de galamb hozott zöldellő ágat Noénak is...!)

Egy éve márciusban ezt írtuk a sirályról:
A madár az Újszövetségben az isteni gondviseléshez szolgál hasonlatul. Jézus ezt mondja: "Nézzétek az ég madarait! Nem vetnek, nem aratnak, csűrbe nem gyűjtenek, mennyei Atyátok táplálja őket. Nem többet értek ti náluk?"
Jelképe a madár az erkölcstelenségnek, amikor a Jelenések látnoka Babilont ördögök tanyájának mondja: "minden tisztátalan szellem hajléka, minden tisztátalan madár fészke" a bűnös város (Jel 18,2). Az utolsó időkben pedig eszköze az ítélet végrehajtásának, amikor az "angyal harsány hangon szólt az égi madaraknak: Gyertek, gyűljetek össze az Isten nagy lakomájára. Egyétek a királyok húsát, a vezérek húsát, a bajnokok húsát, a lovak és lovasok húsát, minden szabadnak és rabszolgának, kicsinek és nagynak a húsát." Jel 19,17k
Az egyházatyák az égi segítséget látják a madárban. A Teremtés könyvében szereplő madarak előképei az apostoloknak, akik az egész földet bejárva hirdetik Isten Igéjét. (forrás: Dávid Katalin: A teremtett világ misztériuma)

Fontos dolog az állatszimbolika. (A linkre kattintva elolvashatja a Katolikus Lexikon szócikkét.) Szerepe lehet az álmokban is, a természeti jelenségekben is, de a hétköznapi életben is. Több szent is közvetlenebb módon kapcsolódott a madarakhoz, mint például Assisi Szent Ferenc. De Jézus is példálózott vele. 

A varjú az Ószövetségben tisztátalan állat: "A madarak közül ezeket tartsátok tisztátalannak; ne egyetek belőlük, mert tisztátalanok: a keselyű, a szakállas keselyű, a réti sas, a fekete kánya és a vörös kánya különféle fajtái, a varjak különféle fajtái, a strucc, a kuvik, a sirály, a karvalyok különféle fajtái, a fülesbagoly, a bagoly, a kormorán, a vöcsök, az íbisz, a pelikán, a fehér keselyű,..." (Lev 11,13-18)
Emellett a hiedelmek és az álomfejtés szerint a halálra utaló madár/jelkép. 

Azt, hogy a vasárnapi római eseménynek milyen értelme volt, ne mi döntsük el. Viszont érdemes figyelni az idők jeleire. Sokszor mellékesnek tartjuk ezeket, de ha nem is éljük bele magunkat teljesen, mégis tudjuk értelmezni azokat.

Az is érdekes, hogy szinte napra pontosan, egy évvel ezelőtt is hasonló eset történt. Akkor XVI. Benedek pápa mondta az Úrangyala imádságot vasárnap, január 28-án. Akkor a galamb megmenekült, mely szintén a békét volt hivatott szimbolizálni. 

Hát, ilyenek a sirályok...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...