A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2011. július 5., kedd

Egyházzenei képzés

A bejegyzés elején megemlítjük, hogy a blog közel egy éve működik. Ez az 501. bejegyzés.
Pilisszentkereszt környékén igen nagy választék van az egyházzenei képzésben. Elsősorban Budapesten működik kántorképző, valamint egyetemi szintű egyházzenei képzés is. Ezen kívül Vácott tanulhatunk egyházzenésznek vagy kántornak.
Budapesten a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (Zeneakadémia) működtet Egyházzene Tanszéket. Már Liszt Ferenc kifejezett szándéka volt az egyházzenei képzés elindítása. Önálló tanszék 1926-ban alakult, majd politikai okok miatt 1950-ben megszűnt a képzés. A tanszék újraindítását Dobszay László javasolta 1988-ban. Az első évfolyam 1990-ben indult, és az első diplomát 1995-ben adták át. 1997-től már doktori fokozat is megszerezhető. Az oktatás során a növendékek részesülnek liturgikus ismeretekben, valamint zenei repertoár-, zenei szakismeretekben, hangszeres képzésben, elméleti irodalmi képzésben és vokális képzésben is. Sok a gyakorlati óra és alkalom. A tanszék honlapja így fogalmaz: "a tanszakra az előzetes képzettség és tervezett pálya szempontjából sokféle ember érkezik: jövendő énektanárok, orgonisták, hangszerjátékosok, lelkészek, szerzetesek, tudományos képzettségű vagy igényű személyek, már kántorképzőt végzett és a gyakorlati egyházzenei életben több-kevesebb tapasztalatot szerzett zenészek. A tanszaknak e sokféleség ellenére is őriznie kell egységes szellemét, s a művelési területek bizonyos szerves rangsorát, hierarchiáját."
A képzés során vannak szakirányok is: karvezető vagy orgonista szakirány. Bővebben a tanszék honlapján tájékozódhatnak.
Budapesten a másik egyházzenei képzési lehetőség a Harmat Artúr Központi Kántorképző. Ez már nem egyetemi szint, de kántori oklevelet ad. A kántorképző a püspöki kar megbízásából a Magyar Liturgikus és Egyházzenei Intézet irányítása alatt működik, négy évfolyamra osztott tananyaggal.
A képzett oktatói csoport Verbényi István igazgatásával igyekszik átadni megszerzett tudását és tapasztalatát.
A tanfolyamon szintén van liturgikus képzés, hittan, szolfézs, hangszer (zongora és orgona), zeneelmélet, gregorián, népének, karvezetés, karének. Záróvizsga és nyilvános hangverseny után kapja kézbe a kántor az oklevelét.
A másik, Budapesthez közel lévő képzés Vácott zajlik. Az Apor Vilmos Katolikus Főiskolán (nappali és levezelő tagozaton) kántor-egyházkarnagyi teendők ellátására készít fel a szak. Jelentkezni még lehet.
A képzés célja, hogy szakmailag felkészült szakemberek végezzék a római katolikus templomokban az egyházzenei feladatokat.
A megszerzett szakképzettséget a római katolikus egyház keretén belül, egyházközségekben, templomokban és egyéb egyházi intézményekben végzett munkájában, a különböző feladatok, programok tervezésénél, kialakításánál és megvalósításánál tudja alkalmazni.
Vácott működik önálló (a fősikolától független) kántorképző is.
Ajánlott dokumentumok:
X. Piusz pápa motu proprio-ja az egyházzene ügyében
100 éves a Pápai Egyházzenei Intézet – XVI. Benedek levele Grocholewski bíboroshoz 

Ajánlott link:
Pápai Egyházzenei Intézet
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...