A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2011. július 11., hétfő

Gyászmise Habsburg Ottóért Münchenben

Ma délelőtt Münchenben a Theatinerkirche St. Kajetan-ban Reinhard Marx bíboros több püspökkel és pappal (köztük Cserháti Ferenc esztergom-budapesti segédpüspökkel) együtt gyászmisét mutatott be Habsburg Ottóért. Koporsója a családi fekete-sárga zászlóval van letakarva a ravatalon. Michael Haydn 1771-ben komponált Requiem-jét (C) adták elő. Az áldozás alatt az Agnus Dei tétel után César Franck Panis Angelicus c. műve csendült fel.
A szentmisén Marx bíboros-érsek kiemelten beszélt a hivatásról. Habsburg Ottó felismerte hivatását családjában, Európában, az Egyházban. Krisztusban élünk, és benne halunk meg. A halál utáni élet nem egy idegen élet számunkra. Habsburg Ottó élete mutatja számunkra, hogy reálisan kell nézni a világot, nem álmodozva. Habsburg Ottó felismerte hivatását ebben az időben, és ebben a világban. Mi a feladatom? Mit tehetehek? Ma, itt, ahol élek. II. János Pált idézve a bíboros elmondta: Európa, ismerd fel hivatásod, keresztséged! A bíboros Krisztus testvérének nevezve az elhunytat hálát és köszönetet mondott mindazért a munkáért, melyet végzett családjában, hazájában, Európában. Marx kiemelte, hogy Európa hivatása az egész világra szól. Európa ereje az egész világot erősítheti. "Én vagyok a feltámadás és az élet" - zárta beszédét Reinhard Marx bíboros-érsek.
A hívek könyörgését családtagok olvasták fel, melyben kérték Boldog IV. Károly közbenjárását is.
Az áldozási könyörgés után XVI. Benedek pápa üzenetét Dr. Lorenz Wolf prelátus olvasta fel. A Szentatya imáiról biztosítja a családot, valamint az elhunytat Isten irgalmába ajánlja.
A szentmise után a térre vitték a koporsót, ahol Bach 147. kantátája szólt (Jézus marad az én örömöm), majd az Ave Maria. A tiszteletadáson részt vett több politikus is, köztük Iveta Radičová szlovák miniszterelnök, Herman Van Rompuy az Európai Tanács elnöke.
A Bajor himnuszt majd a Császári himnuszt énekelték. Ezt követően egy rabbi mondott halotti imát és énekelt. A szertartást Reinhard Marx bíboros folytatta. Dobpergés alatt a koporsót az autóba helyezték, miközben csendben állt mindenki, továbbszállították Mariazellbe.






fotók: a Bajor Televízió élő közvetítéséből
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...