A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2011. július 24., vasárnap

A részletek fontossága

"Egy rock-koncert vagy egy performance szertartása valójában a test sajátos spiritualitásának tükröződése. ... Az imádságot, áldozatot, istentiszteletet egy többnyire részletes szertartásrend szabályozza, amely összefonódik a tanrendszerrel."
"Az Isten létezésében való látható részesedés koronája az ember. Arra rendeltetett, hogy még az Istenség lelki szépségét és szabadságát is tükrözze. ... "Mindent vizsgáljatok meg; ami jó, azt tartsátok meg." (1Tessz 5,21)"
"Az emberi lélek alapvető megnyilváulásaiban: a barátságban, vendéglátásban, szeretetben megvan az a törekvés, hogy megbecsülje a legkisebb részleteket is; minél intenzívebbek és komolyabbak lesznek ezek a megnyilvánulások, annál inkább. ... Az igazi vendéglátó gazda minden olyan kis részletmozzanat igazi ismerője, amely egy jól nevelt családban és az elegáns asztalnál kijár a vendégnek. Egy bencés monostor apátja sok egyszerű részletre megtanítja szerzeteseit, hogy úgy tudják fogadni a vendéget, mint magát az Áldott Urat."
" A barátság, és még inkább a szerelmi kapcsolat még nagyobb figyelmet kíván a részletek iránt. Az udvarlás kultúrája a különféle betartandó rubrikák egész szertartásrendjét ismeri, vagy legalábbis ismerte, amely előírások talán megint csak különböznek a társadalmak és korok szerint, de biztos, hogy mindig részletekbe menőek a szerelem legkisebb vonatkozásában is. Az Énekek Éneke csupán egyike azoknak az irodalmi emlékeknek, melyek feltárják a szeretők egymás iránti figyelmességének egész repertoárját, és a számos, újból és újból felbukkanó szerelmi történet is ugyanezt a jelenséget tanúsítja nemzedékről nemzedékre. Aki egyszer már szerelmes volt, nagyon is jól tudja, hogyan tud megrontani vagy kifényesíteni egy egész napot egy kis mosoly vagy annak elmaradása, egy morcos vagy elsietett gesztus, egy telefonhívás vagy egy virág. Tudni azt a részletet, amely örömet szerez: néha ebben áll a szerelem egész misztériuma."
"A pietizmus, a pasztoralizmus és a szentimentalizmus veszedelem volt a múltban is, és a hagyomány újraéledésével ez a múlt is megjelent ismét. ... Isten szeretete mindig a részletek iránti gondosságában mutatkozik meg. A Szeretet és a megalkuvásmentes Hit, ezzel együtt a minden részletben megnyilvánuló legnagyobb szeretet: erre van szüksége ma az Egyháznak és a világnak egyaránt."
Michael Scmitz ICRSS: Részlet és szertartás - Az ember érintkezése az istenivel, tanulmány a klasszikus római liturgia példáján című előadásából (Budapest, 2008.) 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...