A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2011. október 6., csütörtök

Szent Ferenc, Krisztus, az Egyház, és a pápa

Néhány napja ígértünk a címben megjelölt témában egy írást. Nos, ez ne a mi szavunk legyen, hanem egy elmélkedésre szolgáló idézet Szent Ferenctől. Az első egy részlet leveléből, melyet a híveknek írt. 

1. "...katolikusoknak kell lennünk. Ezenkívül gyakran be kell térnünk a templomokba s tisztelnünk és becsülnünk kell a klerikusokat, mégha mindjárt bűnösök is, nem annyira önmagukért, mint inkább hivatalukért és Krisztus szentséges testének és vérének szolgálatáért, melyet az oltáron ők mutatnak be, ők érintenek és ők szolgáltatnak ki másoknak. És legyünk mindannyian szentül meggyőződve arról, hogy senki sem üdvözülhet, csak a mi Urunk Jézus Krisztus szent igéi és vére által. Ezeket pedig a klerikusok ejtik ki, hirdetik, illetve szolgáltatják ki; és egyedül nekik kötelességük kiszolgáltatni és senki másnak."
2. A Regula ezt a címet kapja: "Ez a Jézus Krisztus evangéliuma szerinti élet, melyre Ferenc testvér Ince pápa úrtól engedélyt és megerősítést kért s melyet a pápa úr számára s mostani és leendő testvérei számára tényleg engedélyezett és megerősített. Ferenc testvér és bárki más lesz a szerzet feje, engedelmességet és tiszteletet ígér Ince pápa úrnak és utódainak, az összes testvérek hasonlóan engedelmességet fogadnak Ferenc testvérnek és utódainak." 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...