A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2012. augusztus 26., vasárnap

Elmélkedés - évközi 21. vasárnap

Jézus eucharisztikus beszéde válság elé állította az apostolok hitét. Ez jellemző Jézus tetteire és beszédeire. Mindig ott kezdi tanítását és a csoda előkészítését, ahol a hallgatók tartanak. Ahol a hitükben éppen megakadtak. És csak az tud tovább lépni, aki elfogadja, felismeri őt. A mai evangéliumnak csodálatos íve van. A hallgatók tétlenkedésétől Péter hitvallásáig.
Ismét Péter személye van előtérben. Testvérek! Nem véletlenül! Érdemes lenne összegyűjteni azokat az evangéliumi szakaszokat, ahol Péter apostolról esik szó.
Miért fontos Péter szerepe?
Az evangéliumokban, ha Jézus az apostolokat kérdezi, az apostolok nevében Péter válaszol, Ő viszi a szót. Péter hitére hagyatkozik a többi apostol. Ennek a felismerése az Egyház tanításának és a dogmák kikristályosodásának folyamatában perdöntő szerepe van.
Jézusnak szüksége volt Péter hitére, hogy az evangélium terjedjen. Az egyházat, ami Jézus korában csírai állapotban tulajdonképpen a többi apostolt és a szavukra Jézusban hívőket, az Ő nevére megkeresztelkedőket jelenti Péter apostolra bízza. Aki Pétert hallgatja, Krisztust hallgatja. Testvérek, ez fantasztikus dolog. Aki elhagyja Pétert, elhagyja a Krisztus által biztosított igaz tanítást, eltávolodik az Úrtól. Szent Ágoston óta tudjuk, hogy az ószövetség értelme az újban tárul föl. Tehát, ha az újszövetség fényében értelmezzük a Józsue könyvéből felolvasott olvasmányt, amely a szichemi országgyűlésről és szövetségkötésről szól, messzemenő következménye van. Krisztusban kötődik egybe az ó- és az új szövetség, és aki elhagyja az Egyházat, Jézustól szakad el – az Újszövetség népétől válik el.
Így az idő és a történelem Ura folytonosságról biztosította a világot. Aki ma Péter utódát hallgatja, ugyanazzal a Krisztussal találkozik, mint akiket az apostolok láttak és hallottak. Aki belépett a történelembe, és értünk feláldozta magát a kereszten. Aki ma Péter utódát, a pápát hallgatja és követi is tanítását, biztos lehet benne, hogy egységben van Krisztussal. Azzal a Krisztussal, aki az Őt felismerni képesnek alkotott teremtmény számára kinyilatkoztatni méltóztatott:
"Jertek Atyám áldottai, s vegyétek birtokba az országot, mely nektek készíttetett a világ kezdete óta."
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...