A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2012. augusztus 19., vasárnap

Ki így, ki úgy

"A vallásos ember számára a tér nem homogén. Törések és szakadások találhatók benne; olyan részeket tartalmaz, amelyek minőségileg különböznek a többitől. "Ne jöjj ide közel - mondja az Isten Mózesnak -, vedd le a te sarudat lábaidról, mert a föld, melyen állasz, szent föld." (2, Mózes, 3, 5) Létezik tehát egyfajta szent, vagyis "erővel feltöltött", jelentőségteli tér, és léteznek más, nem szent terek, következésképpen nincs struktúra és szilárdság nélküli, egyszóval "formátlan" tértartomány. A térnek ezt az inhomogenitását a vallásos ember úgy éli meg, mint a szent, vagyis az egyedül valóságos, valóságosan létező tér és minden egyéb közötti ellentétet, ami azt mint formátlan tágasság veszi körül."
"A profán ember számára ezzel szemben a tér homogén és semleges, nem hasad minőségileg különböző részekre." (Mircea Eliade: A szent és a profán)



Pihenésképpen egy újabb helyzetjelentés, vidéki olvasónk levele alapján. Néha a környékbeli diakónus jár át egy falucskába igeliturgiát végezni. A prédikációig nincs is semmi furcsa. Ám azt követően lehozza az oltárra az Oltáriszentséget, és utána így szól: "Íme hitünk szent titka." Ezután pedig minden ugyanúgy zajlik, mint a misében. A diakónus kézmozdulatai is azonosak a pap számára előírttal. Nyilván mi megpróbálunk tanulni ezekből az esetekből, és imádkozunk az elkövetőkért, hogy érzékük legyen a széphez, a Szenthez.

Egy videó. Megtekintése magas vérnyomásúak részére nem ajánlott.
Misézés kenu-oltáron:
Legyen mára ennyi elég. Arra kérdésre pedig, hogy mikor törlik el a cölibátust, most nem válaszolunk.Talán jobb, ha még marad egy darabig így...
"Zavarkeltésünket" és "dizájncenterünket" hamarosan folytatjuk, ne menjenek messzire!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...