A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2013. január 29., kedd

A hitért - még a halál árán is

Ma este a Bartók Rádió egy operakülönlegességgel szolgál a hallgatók számára. Francis Poulenc francia zeneszerző A karmeliták párbeszédei című operáját hallhatják 19:35 - 22:10 között. Poulenc a harmincas években főként vallásos műveket komponált, melyeket mély érzelemvilág jellemez. 
"Az opera Párizsban és Compiegne-ban, a 18. század végén játszódik. De la Force márki lányát, Blanche-ot megtámadják a párizsi utcán. Ez az inzultus úgy megrázza az érzékeny lelkû, fiatal lányt, hogy elhatározza, belép a karmelita apácák rendjébe. A compiegne-i zárdában a priorissza szeretettel vezeti be a novíciát a szigorú apácarendbe. A priorissza hamarosan meghal, és a kolostort is elérik a nemrég kitört Nagy Francia Forradalom távoli hullámai. Megérkezik a zárdába Blanche bátyja, De la Force lovag, és bíztatja húgát, hogy szökjék el, mert a forradalom nem fogja kímélni az apácákat, a lány azonban a kolostorban marad. A Konvent hamarosan feloszlatja az apácarendet, és kisajátítja a zárda épületét. Az új priorissza - akár a mártírsors vállalásával is - ellenállásra szólítja fel rendtársait. Blanche most már hazaszökik, de házukat feldúlták, apját kivégezték, ezért visszatér társaihoz. A karmelita apácákat Párizsba hurcolják, a Conciergerie börtönébe. Másnap valamennyien guillotine alá kerülnek. A többiekkel együtt Blanche is büszkén lép a vérpadra." (operaportal.hu)
A cselekményt a zeneszerző olyan mélységekben érzékelteti, melyeket csak teljes odafigyeléssel élhetünk át. A zene komolysága tükrözi a hit komolyságát: merünk-e akár halált halni is hitünkért? Ma, amikor kivégzik keresztények ezreit, ma, amikor ocsmány módon kezdik ki Egyházunkat és hitünket. Nem olyan régen történt, hogy azokat, akik Krisztusban hittek (és ezt ki is fejezték), meghurcolták és kivégezték őket. Érdemes az operát hallgatva (tehát a teljes opera este a Bartók Rádióban) hitünkről elmélkedni. Megteszünk-e mindent azért, hogy az emberiség számára valóban Krisztus legyen az igazság?
Most egy részletet közlünk az operából:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...