A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2013. január 22., kedd

Ébresztő

A sorozat legújabb részében olvassák el Christoph Schönborn bíboros gondolatait:
Egy nagyon is világi csoda (Jn 2, 1-11)
Újra és újra hatást tesz rám, hogy mily nagy szeretettel és gondossággal készülnek elő korunkban a menyegzőre. A menyegző, amikor sokan egyszerűen csak „összeállnak”, és hűségnyilatkozat nélkül élnek együt, akkor sem veszíti el a maga fényét és ünnepélyességét. Mindent pontosan megterveznek, kigondolnak és kiviteleznek. Az ilyen előkészületek hónapokat vehetnek igénybe. Miért ennyire különleges a menyegző?

Azt gondolom, azért, mert a házasság olyas valami, ami egyfajta minataképként mélyen az emberi lélekből eredeztethető. Egy boldog életbe, egy szép jövőbe vetett remény, mind ez összeköt bennünket az esküvővel.

A Bibliában ezért a menyegző az Isten és az ember harmónikus, boldog együttlétét fejezi ki. Az Istenre mint vőlegényre, népére pedig mint jegyesére tekinthetünk: annyira szívből jövő, annyira hűséggel teli és annyira törhetetlen az a szövetség, amit Isten velünk, emberekkel örökre kötött.

Lehet ez alapja annak, hogy első csodáját Jézus miért egy menyegző alkalmával tette? Nem tudjuk, hogy hívták a jegyespárt. Csupán a helység ismert: Kána, Názáret közelében. Keleti szokás szerint sok vendég hivatalos. A jegyespárnak egy menyegző elég sokba kerül. Nem csupán Mária volt hivatalos, hanem fia, Jézus is, aki híressé kezd lenni, és az ő tanítványai is vele együtt a meghívottak közt vannak. Hány meghívott volt? Nem tudjuk. Mindazonáltal biztosan nem kevesen voltak.

És itt történik az a kínos eset, hogy fogytán a bor. Ez szégyen a vendéglátók számára. Mária éber, anyai tekintettel veszi észre a helyzetet, és fordul közvetlenül fiához. Még sem szólítja fel arra, hogy csodát tegyen. Csupán közli vele, amit csendben észrevett: „Nincs több boruk”.

Jézus nem éppen kedvesen reagál: „Mit akarsz tőlem asszony?” Ez nem az a hangnem, amit egy szerető fiútól várnánk. Miért ennyire nyers Jézus? „Még nem jött el az én órám” – válaszolja. Jézus nem önhatalmúan és saját akaratból cselekszik. Amit ő tesz, azt azért teszi, mert Isten akarata. Jézus nem „magamutogató”, aki a karrierjét tartj a szem előtt. Csupán Isten tervét akarja megvalósítani, nem pedig a saját feje után menni.

Hányszor nem figyelünk arra, hogy „elérkezett ez a mi időnk”, hogy a megfelelő időpont, a helyes pillanat-e. Csupán saját elképzelésünk, saját akaratunk van a fejünkben – és alkalmatlan időben cselekszünk, és ez gyakran kárunkat okozza. Mennyire fontos az, hogy a legjobb pillanatot tekintsük!

És ami megdöbbentő: Mária nem nyüstöli tovább Jézust. Csupán azt mondja a szolgáknak: „Tegyétek, amit mond”. Jézus pedig valami tényleg szokatlan dolgot mond nekik. És ezt meg is teszik: Kb. 600 liter vizet töltenek hatalmas korsókba. És amit azokból merítenek, a legjobb bor.

Nem mond ez sokat el Jézusól? Első csodáját egy menyegzőn tette, és látta, hogy a vendégeknek a bor öröme nem elég: Jézus a jegyespárnak és minden embernek boldog életet kíván. Hogy ezt nekünk megmutassa, nem restell egy nagyon „világi” csodát is tenni. (ford. Tóth Vencel)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...