A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2013. március 15., péntek

Feketevasárnap, virágvasárnap - liturgikus kisokos

Vasárnap "Feketevasárnap" lesz (népies nevén), vagyis nagyböjt ötödik vasárnapja. Jövő héten pedig Virágvasárnap.
Most vasárnap régi szokás szerint letakarják a feszületeket lila lepellel. Nagypéntken leplezzük le azokat ismét. A liturgia is változik, hiszen ettől a vasárnaptól kezdve nem éneklünk az introitusban, responzóriumban és invitatoriumban doxológiát. Ettől kezdve többet énekeljük a szenvedésről szóló énekeket. 
Virágvasárnap emlékező szertartással felidézzük az Úr Jézus szamáron való diadalmas bevonulását a szent városba, Jeruzsálembe. Krisztus istenségét és emberségét, Messiás-voltát, királyságát, békéjét ünnepeljük. Ugyanakkor szenvedésének kezdetét is, hiszen a jeruzsálemi bevonulással kezdte meg szenvedését. 
Az egyik leggazdagabban kiépített vasárnapi liturgia ez. Ettől kezdve számítjuk a nagyhetet is, amit később "hebdomada sancta"-nak neveztek. 
"Üdvünknek boldog ünnepén" az első stáció az ágak megszentelése egy könyörgéssel, szenteltvízzel, tömjénnel. Itt éneklik a "Hosanna filio David" antifónát, és evangéliumot énekelnek. A mise evangéliuma ugyanis a Passió lesz. 
A második stáció az ágak leterítése. "Mások ágakat szedtek a fákról, s leterítették az útra." A körmenet megáll egy alkalmas helyen, a pap átveszi a keresztet, gyermekek lépnek elé, ágakat leterítve. 
A harmadik stáció a ruhák leterítése. Megvalósul szemünk előtt az egykori jeruzsálemi esemény: gyermekek díszes ruhát hoznak a körmenettel szemben, az antifónát éneklik: "Jeruzsálem gyermeknépe leterítvén ruháit az útra...".
A negyedik stáció már a szentély diadalíve alatt, a szentély előtt lehet: hódolat Krisztus Király előtt. A körmenet csúcspontja ez az ünnepi himnusz éneklése, a gyermekek hódolata: "Dicsőség és dicséret tenéked megváltó Királyunk, kinek gyermeki szép sereg mondott ékes éneket."
Egy befejező könyörgéssel zárul a körmenet. A pap eddig piros palástot viselt, most piros miseruhát vesz fel. A mise az introitussal kezdődik: "Mi pedig dicsekedjünk Urunk Jézus Krisztus keresztjében..."
Az evangélium most a passió éneklése/felolvasása. 
Készüljünk lélekben a húsvétra, a nagyhétre, hallgassuk meg a gregorián tételeket (ebben olykor segítséget nyőjt blogunk), olvassuk el előre a szentírási szakaszokat, elmélkedjünk Urunk szenvedésén és dicsőséges feltámadásán. Mert azért Krisztus az Úr.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...