A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2013. szeptember 23., hétfő

Bűnök: melyik nagyobb? Egyformán szenvedünk értük?

Nos, egy klasszikus kép alapján is tudjuk, hogy nem úgy van az, ahogy elképzeljük. Pontosabban: nem úgy van az, ahogy propagálják. (Egyébként érdekes: az a világ, mely a szexualitást propagálja - és annak minden módját -, az veti először mások szemére a szexualitás bűnét.)
Vegyük szemügyre Dante poklát. Dante sorrendbe teszi a bűnöket. (Előző cikkünkben Dr. Janka Zoltán előadását említettük. Ebben ő maga említette a Dante által felállított sorrendet, és fejtette ki álláspontját: valóban nagyobb bűn a gőg...) 
Dante rangsorolásában a paráznaság bűne a legkisebb, vagyis az áll a piramis csúcsán. Míg alul a gőg található. Egyszer Dr. Barsi Balázs atya említette egy lelkigyakorlat alkalmával: "Testvérek! A papi karrierizmus rosszabb mint a paráznaság." Ugyanakkor felidézhetjük Jézus személyes viszonyát az emberek szemében "kedves" bűnhöz: "Bizony mondom nektek, hogy a vámosok és az utcanők megelőznek benneteket az Isten országában." (Mt 21,31b) 
Ezzel természetesen nem legalizálunk egyetlen bűnt sem, csupán a világ figyelmét kívánjuk felhívni arra, hogy bizony léteznek súlyosabb problémák is annál, mint amit ők ránk ruházni kívánnak, és szeretnék minden áron bebizonyítani, hogy igazak is. Dante nincs szentté avatva, nincs benne a dogmatikus tanulmányokban. Ám a mellékelt ábrákon érdemes elgondolkodnunk: 




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...