A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2012. október 28., vasárnap

Kultúra, zene, művészet... - programok röviden

- A Magyar Egyházzenei Társaság 2012. november 17-én 10 órától kórustalálkozót tart a Belvárosi Szent Mihály templomban. A téma: Zsoltárok az advent- karácsonyi ünnepkörben. 
- Cézanne és a múlt: kiállítás a Szépművészeti Múzeumban február 17-ig. A kiállítás mintegy nyolcvan-száz Cézanne festményt, rajzot és akvarellt, valamint 16. - 19. századi mesterek harminc-negyven alkotását (festményeket, szobrokat, gipszmásolatokat, metszeteket, illusztrált könyveket) mutatja be. Paul Cézanne bonyolult alkotó: „Az impresszionizmusból valami szilárdat, állandót akartam csinálni, olyat, mint a múzeumok művészete.” – vallotta.
- Nyirő József Jézusfaragó ember című drámáját 2012. október 19-én mutatták be először az Újszínházban. "A szerző politikusi tevékenysége indulatos viták kereszttüzébe került már a negyvenes évek közepe óta, érthető és indokolt kérdőjeleket tettek fel ezzel kapcsolatban barátai és ellenségei egyaránt. Irodalmi munkássága és életműve viszont megkérdőjelezhetetlen érték. A kiközösített katolikus pap egész életében a magyar értékek védelmében, az erdélyi magyarság megmaradásáért, érdekeiért küzdött, és nem eredménytelenül." (kultura.hu) Legközelebb holnap, másodikán és 17-én adják elő a színházban. 
- Zenei áldozat: Bogányi Gergely Liszt Ferenc születésnapján koncertet adott. Egy nap alatt három koncertet adott, amelyre Liszt darabjai mellé Bach-műveket is válogatott. Igazságról, tökéletességről, pedálszólamról és sikerről beszélgetett vele Sipos Szilvia.
- Novemberben sokszor szerepel az Operaház repertoárján az Anyegin. Másodikán lesz a nyilvános főpróbája a háromfelvonásos balettnek. 
- Mindenszentek napján a Művészetek Palotájában Händel és Bach királyi gyászzenéi csendülnek fel a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar előadásában (korabeli hangszereken). Händel: Karolina királyné temetési himnusza, HWV 264 és J. S. Bach: Gyászóda, BWV 198 szerepel a műsoron. Ezen az előadáson első alkalommal hangzik el együtt e két ritkán hallható, rendkívüli szépségekben bővelkedő remekmű.
- Szintén a MÜPA ad otthont Roger "Moreno" Rathgeb: Auschwitz-rekviemjének. A holland szinti roma zeneszerző által komponált mű a náci üldözés és népirtás áldozatainak állít emléket, felhívja a figyelmet a náci népirtás elfeledett aspektusára: a félmillió roma elpusztítására.
Végül egy plusz program: Szentendrén immár 10 éve hagyomány a Szent Márton Újborfesztivál és Libator. Az idei fesztivál időpontja: november 10-11. A Skanzen honlapja így ír: "A csípős időben programjainkat a múzeumi épületeink belső tereiben tartjuk, ahol a rakott tűzhelyekben, búbos kemencékben, szemes kályhákban lobogó tűz melege mellett élvezhetők a tollfosztó meséi, kóstolhatók a különböző receptek szerint elkészült libasültek és egytál ételek. Az ételek mellé kézműves borászatok újborait ajánljuk, a hidegre való tekintettel a szabad térben tartott programok mellé lélekmelegítőnek forralt bort és pálinkát kínálunk."
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...