A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2012. október 30., kedd

Örökkévaló

Bach zongoraversenyeinek hallgatása közben jutott eszembe az a gondolat, amit Jézus mondott egyszer: „Az én országom nem ebből a világból való.” (Jn 18,36) Most, mindenszentek ünnepére és halottak napjára készülve még aktuálisabb ez a kérdés. Minden katolikus küszködik azzal a gondolattal, mely nem hagyja nyugodni: egyszer Isten elé kell állnunk. Ettől lehet rettegni, félni, de felszólító üzenet is lehet saját üdvösségünk munkálásában. Elsősorban nem azzal az erővel kell harcolnunk, mely múlandó, földi. Nem hatalmaskodókkal kell csatáznunk. Ez értelmetlen és véges. Saját lelkünk üdvössége is elég nagy harcot kíván meg.
Jézus országa örökkévaló. „Ég és föld elmúlik, de az én igéim el nem múlnak.” – mondja Jézus. (Mt 24,35) Mindaz, amit most látunk, ami körbevesz – elmúlik. Viszont más is körbevesz minket, és ez Isten, aki mindenütt jelen van - ő pedig örök. 
Bach zongoraversenyei mintha vigaszt sugallnának, és a végtelenül irgalmas, de egykor minket ítélő Isten megértő tekintetét. Mintha ezt mondaná Isten: megmentelek, de akarod te ezt? Ugyanis ha mi nem akarunk üdvözülni, senki nem fog berángatni minket Isten örökkévaló országába.
Lehetnek hatalmi harcok, lehetünk érdekek kereszttüzében, válhatunk szegénnyé és nincstelenné, de Isten örök. Nem ez a világ fog minket üdvözíteni.
Ez a zene ebből a nem evilági országból sejtet meg valamit – hol lágyan, halkan, hol pedig a szeretet határozottságával.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...