A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2010. szeptember 13., hétfő

A hét ünnepei

Előző bejegyzésünkben megemlékeztünk a Hétfájdalmú Szűzről, akinek emléknapja szintén ezen a héten lesz. Most három szentről tesszük ezt, akiket a héten ünnepel az Egyház. Rajtuk kívül a héten ünnepeljük a Szent Kereszt Felmagasztalását. Erről külön "ünnepi" bejegyzés lesz holnap. 
Hétfőn Aranyszájú (Krizosztomosz) Szent János püspök ünnepe van. Édesapja korán meghalt, édesanyja pedig igen vallásosan nevelte. Szónoklatot tanult Libianusnál. 372-ben keresztelték meg. Antiochiában (a mai Antakya) tanult teológiát. Aszektikus életet élt, majd 381-ben diakónussá, 386-ban pappá szentelte I. Flavianus. Saját magáról ezt írja: „A prédikálás egészségessé tesz engem.” 397-ben Flavius Arcadius Nyugat-római császár kinevezte Konstantinápolyi Pátriárkává. Egy évvel később Teofil alexandriai pátriárka szentelte őt püspökké. Számos konfliktusa lett a városban, mert erősen kritizálta azokat, akik luxuskörülmények között élnek. Az „Aranyszájú” jelzővel is illetik, mivel kiváló szónok és lelkipásztor volt. 407. szeptember 14-én halt meg. X. Piusz pápa a prédikátorok védőszentjévé nyilvánította 1908-ban. Attribútuma: méhkas angyalokkal. A prédikátorok és epilepsziások védőszentje.
Szent Kornél pápa
Csütörtökön Szent Kornél pápa és Szent Ciprián püspök ünnepe van. Szent Kornél Rómában született. 251-ben 15 hónapig nem volt pápa, és utána őt választották meg. 253-ban halt meg. Attribútuma egy kürt, a legenda szerint talán egy griffmadár körméből készült. Ez a madár hálából adta oda Kornélnak, mert ő a szentekhez imádkozott a madárért. Kornél ebből ivóedényt készített. Sokak patrónusa: szintén segít az epilepsziásokon, az idegrendszeri betegségeken, a földműveseknek, de a szerelmeseknek is.
Szent Ciprián vértanú Karthágó püspöke volt. 200-ban született és 258-ban halt meg. 250-ben a Decius-féle keresztényüldözés miatt menekülnie kellett, de egy év múlva véget ért az üldözés. Az ő nevéhez fűződik egy híres dogma, melyet a jelenlegi pápa (XVI. Benedek) is hangoztatott: „extra ecclesiam nulla salus”, vagyis az Egyházon kívül nincs üdvösség. A pestis ellen kérhetjük közbenjárását.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...