A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2010. szeptember 19., vasárnap

A hét ünnepei

Caravaggio: Máté és az
inspiráló angyal
Kedden ünnepeljük Szent Máté evangélistát és apostolt. Eredeti neve Lévi volt. Kafarnaumban volt vámos az evangéiumok tanúsága alapján, és azt is tudjuk, hogy Alfeus fia volt. Jézus hívta meg (Mt 9,9) apostolai közé a pénzszedő asztaltól. Máténak tulajdonítják az első evangéliumot. Attribútuma ember vagy angyal. Ő a banki alkalmazottak, pénzügyi, adó-és vámügyi tisztviselők, váltók és a könyvelők patrónusa. Segítség az alkohol elleni küzdelemben is.
Népi mondások: "Ha Máté napján jó idő van, jövőre jó bor lesz." "Ha Máté napja viharos, húsvétig tart a tél."
Csütörtökön emlékezünk meg Pio atyáról. Pio da Pietrelcina 1887-ben született és 1968-ban halt meg. Paraszt családban nevelkedett. 1910-ben szentelték pappá. Gyenge fizikuma volt, tuberkolózisban is szenvedett fiatal korában. 1916-ban lett kapucínus szerzetes. 1918-ban jelentek meg rajta Krisztus sebei. Hamarosan ezrek kezdtek el hozzá zarándokolni. Híres és közkedvelt gyóntató volt országszerte. Megkérdezték tőle egyszer, hogy mikor szenvedett a legjobban, ő így felelt: „Én mindig szenvedek. De leginkább akkor szenvedek, amikor a szentmise áldozatot bemutatom, mert akkor én vagyok a Golgotán.” 1999-ben avatta boldoggá, majd 2001-ben szentté II. János Pál pápa. Olaszország legnépszerűbb szentje lett, számos film és sorozat készült róla.
Pénteken lesz Szent Gellért püspök ünnepe. 980-ban született Velencében és 1046-ban halt meg Budán. Hazánkba került, hogy Szent Imrét oktassa, nevelje. Szent István meglapította 1030-ban a Csanádi püspökséget, melynek élére Gellértet állította. A hagyomány alapján vagy egy hórdoban dobták le egy Budai hegyről, vagy lándzsákkal, kövekkel ölték meg. A hegy róla kapta nevét, melyen az ő szobra áll, mint Budapest védőszentje. 1083-ban avatták szentté Istvánnal és Imrével együtt. A pedagógusok védőszentje is.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...