A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2010. szeptember 26., vasárnap

A hét ünnepei

Ez a hét ismét bővelkedik az ünnepekben. Hétfőn Páli Szent Vince emléknapja, szerdán a Főangyalok, csütörtökön Szent Jeromos, pénteken Kis Szent Teréz, szombaton pedig az Őrzőangyalok ünnepe lesz.
Páli Szent Vince 1581-ben született Franciaországban. Fiatalkorában anyagi gondokkal küzdött, és jól jövedelmező egyházi hivatalban reménykedett. 1610-ben kapott állást: IV. Henrik király első felesége, Valois Margit házikáplánja lett. Nem sokkal később elnyerte a saintes-i egyházmegyében lévő Saint Léonard-de-Chaumes-i ciszterci apátság javadalmát. Lassanként feladta földies céljait. Amikor lopással vádolták, hősies türelemmel viselte a megaláztatást, s ez az esemény adta az utolsó lökést teljes megtéréséhez. Kezdeményezésére egyre több szegény- és beteggondozó testvérület jött létre országszerte. 1643-ban megalapította a Szeretet Leányai társulatot. Emellett Vincét foglalkoztatták a nép és a papság lelki problémái is. A buzgó hívők már életében szentként tisztelték. Szeretete és önmaga iránti szigorúsága különös erővel sugárzott belőle. 1660-ban halt meg Párizsban.
Szent Jeromos 342-ben született a mai Horvátország területén. Milánóban és Rómában végezte tanulmányait. Trierben megismerkedett a monasztikus életformával. I. Damazusz pápa megbízta a Biblia latin szövegének revíziójával. Rómában élvezte egy asszony (Paula) anyagi támogatását (egy aszkéta körből), aki a Szentföldre is elkísérte. Itt kolostorokat alapítottak. Lefordította a teljes Bibliát, leveleiből 125 maradt fenn. Betlehemben halt meg 420 körül. A diákok, tanárok, tudósok, teológusok, fordítók, a teológiai karok, tudós társaságok, Biblia társadalmak, és az aszkéták védőszentje. Kérhetjük közbenjárását a szembetegségek ellen.
Szent Teréz már betegen, a kolostor udvarán
Lisieux-i (Kis) Szent Teréz 1873-ban született. Kármelita apáca volt. 1887 márciusában gyilkosság híre borzolta falujának lakosságát: egyik éjszaka kegyetlenül meggyilkoltak két asszonyt és egy kislányt. A gyilkossággal vádolt Henri Pranzini tagadott, de a bíróság halálra ítélte. Teréz imádkozni kezdett, hogy az ítélet végrehajtása előtt a gyilkos térjen meg, bánja meg bűnét, Jézustól jelet is kért. Pranzini mindvégig az ártatlanságát hangoztatta, ám a guillotine mellett az utolsó pillanatban a feszületért nyúlt és azt megcsókolta. Teréz még inkább elszánja magát a bűnösökért végzett imádságra, és a kármelita életre. 1887 októberében Teréz újra jelentkezett a kolostor elöljárójánál, aki életkora miatt ezúttal is elutasította. Édesapjával Bayeux-ba mentek a püspökhöz, aki nem adta meg a várt engedélyt. Ezután apjával zarándokútra mentek Rómába. Az úton számos pap társaságában Teréz újabb tapasztalattal gazdagodott: a papok is emberek, gyarlók, törékenyek, őértük is imádkoznia kell. Teréz október 20-án, az általános kihallgatáson XIII. Leó pápát is megkérte, hogy engedje őt kolostorba lépni 15 évesen. A pápa válasza: ha a Jó Isten úgy akarja, be fog lépni. 1888. április 9-én, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén Teréz belépett a Lisieux-i Kármelbe. II. János Pál pápa 1997. október 19-én egyháztanítói címmel illette, amit korábban csak két nő kapott meg: Sziénai Szent Katalin és Avilai Szent Teréz.
Szent Mihály oltár - Barcelona, Bazilika
Ezen a héten van még Szent Mihály, Szent Gábor és Szent Rafael főangyalok ünnepe, valamint a Szent Őrzőangyalok emléknapja is. A főangyal az angyalok fölött álló, üdvözült szellemi lény. Az angyalok fölött (Areopagita Dénes rendszerében) állnak a szeráfok, kerubok, trónusok, uralmak, erősségek, hatalmasságok, fejedelemségek. A főangyalok szerepelnek az Ószövetségben is. Gábrielt úgy ismerjük, mint aki köszöntötte Szűz Máriát. Ráfael az ifjú Tóbiást kísérte útján. Mihály legfőbb fejedelemként szerepel Dániel könyvében. Szent Mihályhoz általában a kísértések, sátáni erők ellen szoktunk imádkozni.
Az Ószövetségben szerepelnek olyan angyalok, akik az embert védik a veszélyben (Ter 24,7.40; 48,16; Kiv 23,20; Zsolt 91,11; Dán 3,40; 2Mak 11,6; 15,22), de nem olyan állandó kísérők és védelmezők, ahogy azt ma értjük. Az angyalok a mi teremtett világunkhoz tartoznak és annak üdvtörténetében van szerepük, vagyis az üdvösség útján segítik az embert. Számos templom az Őrangyalok tiszteletére lett felszentelve.
Szent Mihály arkangyal, védelmezz minket a küzdelemben; a sátán gonosz kísértései ellen légy oltalmunk! Esedezve kérjük: „Parancsoljon neki az Isten!” Te pedig, mennyei seregek vezére, a sátánt és a többi gonosz szellemet, akik a lelkek vesztére körüljárnak a világban, Isten erejével taszítsd vissza a kárhozat helyére! Amen. (A Szent Mihály ima)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...