A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2011. szeptember 6., kedd

Dobszay, az univerzális zenész, komplex, zseniális pedagógus...

Ma este (és vasárnap) a Bartók Rádió Új Zenei Újság című műsorában a nemrég elhunyt Dr. Dobszay Lászlóról beszélgetett Katona Mártával Jeney Zoltán és Sebő Ferenc. A beszélgetés 17:58-nál kezdődik.
A műsorban szó volt a Pannonhalmi Művészeti Fesztiválról is. A rendezvény középpontjában Beethoven zenéje volt. A "Bevezetés Ludwig van Beethoven és Helmut Oehring művészetéhez" című előadásában a szerző idézte a XI. századi bencés szerzetest, Arezzói Guidot: "Musicorum et cantorum magna est distantia. Isti dicunt, illi sciunt, quae componit musica. Nam qui facit, quod non sapit, definitur bestia.
Muzsikusok s kántorok közt nagy a differencia. Azok tudják, ezek mondják, mit szerkeszt a muzsika. Ki nem tudja, mégis fújja, valóságos bestia."
Érdemes elolvasni Dobszay László cikkét a zenéről. Ebből csak tanulni lehet...
Dobszay László temetése végakarata szerint családi körben lesz. "A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Egyházzene Tanszéke és a Magyar Egyházzenei Társaság a tanár úrtól, a tanszék újraalapítójától, a Társaság alapító elnökétől a budapesti Avilai Nagy Szent Teréz plébániatemplomban (Bp. VI., Király u. – Nagymező u. sarok) szeptember 20-án, kedd este 18.30 órai kezdettel bemutatott gyászmisén vesz végső búcsút. A szertartásra várjuk a tanár úr volt kollégáit, tanítványait, tisztelőit, barátait is." (Enyedi Pál tanszékvezető)
Batta András, a Zeneakadémia rektorának Dobszay Lászlót búcsúztató írása itt olvasható. Az egyházzene honlapján pedig két másik megemlékezés található róla.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...