A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2011. szeptember 27., kedd

Ünnepség III. Béla tiszteletére és emlékkonferencia

Szeretettel meghívjuk Önt a III. Béla király tiszteletére rendezett megemlékezésre, valamint a Gerevich László születésének 100. évfordulójára rendezett emlékkonferenciára. 
Program:
17.30: Ünnepi szentmise (Gerevich Lászlóért)
18.15: Főhajtás III. Béla király szobra előtt
18.30: Benkő Elek régész előadása: Gerevich László és a pilisi apátság
19.00: "Erkel-emlékek nyomában" c. kiállítás megnyitó előadása: Dr. Messik Miklós, a Magyar Emlékekért a Világban Egyesület elnöke (A kiállítás helyszíne: Kántorház)
Időpont: szeptember 30. péntek

A falu határában lévő ciszterci apátságot III. Béla király (1172-1196) alapította 1184-ben. Falunk plébánosa,
Ackermann Kálmán atya szervezte meg 27 évvel ezelőtt az alapítás 800. évfordulóján tartott ünnepséget. Az ünnepi szentmisét akkor Lékai László bíboros mutatta be. 

Gerevich László fő kutatási területe a középkori magyar régészet és művészettörténet volt. A pilisi ciszterci apátságról szóló összefoglaló munkájában (Gerevich, 1984) így ír:
"Nyugaton e fölosztott díszítésű padlóburkolat szokatlansága keltette föl az Album tanúsága szerint Magyarországon megbízással járó Villard de Honnecourt érdeklődését, mert a téglány alakú mezőkre osztott díszítés öt mintáját lerajzolta, melyből négy alapmintát lehetett azonosítani a pilisi bekarcolt mintájú padlóburkoló téglával és padlótégla-mozaikkal; köztük olyan ritka is elterjedt, mint a piskótaminta. Alig lehet kétségünk afelől, hogy látta az éppen elkészült pilisi templomot, sőt, hogy megbízását éppen itt végezte el."
1954-ben Kossuth-díjat kapott. 1997-ben hunyt el. A pilisi apátság teljes feltárása szívügye volt. Bízunk abban, hogy a jövőben is akad olyan, aki a kövek feltárását megújulásnak és erőnek tekinti. "Mondom nektek, ha ezek elhallgatnak, a kövek fognak megszólalni." (Lk 19,40)

Jelenleg is megtekinthető a középkori kutatásairól szóló kiállítás a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában.
"Száz éve, 1911. április 7-én született a magyar középkorkutatás kiemelkedő alakja, Gerevich László, amely alkalomból a Budapesti Történeti Múzeum és az MTA Régészeti Intézete 2011. április 15-én nyíló közös kiállítással és tudományos üléssel emlékezik rá." A kiállítás október 16-ig tart. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...