A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2011. szeptember 1., csütörtök

Elsőpéntek

Sokszor halljuk hirdetésekben: "a héten elsőpéntek". Egyértelmű, a hónap első pénteki napja, de miért övezi ezt ekkora tisztelet?
A XVII. században Alacoque Szent Margit felszólítást kapott Jézustól, hogy terjessze Jézus Szíve tiszteletét, és elsőpénteken járuljon szentáldozáshoz. Akik kilenc egymást követő elsőpénteket gyónással, áldozással megtartanak, Jézus ígérete szerint sokféle kegyelmet kapnak Istentől. Az ígéreteket már egyszer közöltük a blogon. Egész júniusban olvasható volt a bal oldali sávban.
Az Egyház különös gazdagsága és adománya, hogy kegyelmi időkkel ajándékozza meg híveit. Olyan idők, időszakok ezek (például a kilenced is), amelyekben megtisztulhatunk, közelebb kerülhetünk Istenhez. Bűneiknet letéve egyesülhetünk az Eucharisztiában Jézussal, és így új életet kezdhetünk - telve reménnyel és örömmel.
Ne hagyjuk magunkat abban a gondolatban, hogy ez egy bizonyos társadalmi réteg jámborkodása, és Istennek az is jó, ha mi "a magunk módján hiszünk". Nem elég neki, hiszen az Egyház közösségében élünk. Fedezzük fel újra elsőpéntek ünnepi, kegyelmi jelentőségét, éljünk vele. A korai szentmise nagyon is alkalmas erre. Milyen felemelő és tiszta érzés ünnepi lélekkel menni a munkába, iskolába, vagy éppen saját otthonunkba. Istennel való találkozásunk nem csak a hónap első napjait ragyogja be, hanem erőt ad egy egész hónapra. Kövessük szentéletű elődeink példáját és nyomát, hogy imájuk és az általuk megszentelt padok és falak között mi is új életre találjunk.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...