A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2011. szeptember 21., szerda

A vámos, akit nem kötött az anyagi lét

Lévi vámos volt, akit Jézus meghívott, ő pedig követte. Nem érdemes boncolgatni az okokat és a Léviben lejátszódó folyamatokat a pszichológia segítségével. Történetében a lényeg Krisztus, mert felismerte Krisztusban az Igazságot. Máténál is olvassuk a következő gondolatot: "Ti vagytok a világ világossága. A hegyen épült várost nem lehet elrejteni. S ha világot gyújtanának, nem rejtik a véka alá, hanem a tartóra teszik, hogy mindenkinek világítson a házban. Ugyanígy a ti világosságotok is világítson az embereknek, hogy jótetteiteket látva dicsőítsék mennyei Atyátokat!" (Mt 5,13-16)
Idézzük fel húsvét vigíliájának szertartását. A tűzszentelés után bevonulunk a sötét templomba. Középen viszik a húsvéti gyertyát, mely Krisztust szimbolizálja. "Krisztus világossága!" - énekli a gyertyát vivő diakónus vagy pap. Az ünneplő hívők (az Egyház) pedig a templomban (az Egyház) egyre inkább megérzik és meglátják (sőt fel is fogják) Krisztus világosságát, aki az Igazi Világosság. Jézus tanítása, élete az Atyát tükrözi, őt jeleníti meg. Az apostoloknak pedig, amint Máténál olvastuk, ezt a példát kell követniük. A krisztusi világosságot nem lehet elrejteni. Szent Márknál pedig ezt olvassuk: "Vajon azért gyújtanak lámpát, hogy a véka vagy az ágy alá rejtsék? Nem azért, hogy a lámpatartóra tegyék? Mert nincs elrejtve semmi, amire fény ne derülne, és nincs titok, amely nyilvánosságra ne jutna. Akinek van füle a hallásra, hallja meg!" (Mk 4, 21-23)
Ez a lámpásról szól, míg Máté az apostolok feladatáról beszél. A lényeg viszont ugyanaz: a lámpást nem lehet a véka alá rejteni. Nem lehet az Egyház tanítását és lényegét elrejteni véglegesen. Nem lehet az Egyház hagyományát (a századok alatt imádsággal megszentelt hagyományt) az ágy alá dobni. Lehet, de nem érdemes, mert az ágy alól úgyis előjön, és azután beragyogja az egész világot. Aki kemény erőfeszítéssel azon mesterkedik, hogy az Egyház hiteles tanítását ne adja át, vagy maga meg sem ismerje, az hibát követ el, méghozzá súlyos hibát. Lévi talán felismerte azt, hogy ki kell jönnie az ágy alól, és világítania kell. Hasonlóvá kell válnia Krisztushoz. És ezért a műért képes volt elhagyni a vámos asztalt, ami teli volt pénzzel. Nem kötötte már ez a földi világosság, amely sokszor csak pislákol. Meglátta az Igazi Világosságot, a Logoszt, az Atya Örök Igéjét, aki a Világosság. Ragyogjon hát a mi Világosságunk, hogy a körülöttünk élő emberek Istent dicsőítsék - mert Krisztushoz tartozunk.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...