A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2012. január 19., csütörtök

Cikkajánló

Ritkán ajánlunk cikkeket, most mégis két érdekes, és annál aktuálisabb cikket ajánlunk a Magyar Kurír katolikus hírportálról. 
Az egyik egy riport Beer Miklós váci püspökkel. A püspök kimondja: "Olyan legyen egyházunk, amilyennek Isten szeretné látni." Vagyis ragaszkodnunk kell az apostoli hagyományhoz, melytől elszakadva magától Jézustól szakadunk el. A beszélgetés során szó esik társadalmi kérdésekről, melyekkel az Egyháznak foglalkoznia kell. "Dinamikus szemlélettel kellene élni. Ha a szomszéd faluban van a vasárnapi mise, akkor üljön be az autójába vagy fogja a biciklijét, vagy szálljon fel a buszra, és örüljön annak, hogy misére mehet. Ne várja tátott szájjal a sült galambot, ha jön valaki misét mondani, akkor megyek misére. Ez legyen mindnyájunk szívügye." - fogalmaz Beer Miklós. Hitünk olykor áldozatot is kíván, és sok katolikus nem tudja: más vidékeken bizony csupán azért ölik meg az embereket, mert azok keresztények. 
"Az öngondoskodás kulcsfogalommá kellene, hogy váljon a mai társadalomban. Nem szabadna mindent várni. Össze kell kapaszkodni és sokkal szerényebben kell élni. „Isten, a mi Urunknak, Jézus Krisztusnak Atyja, megáldott minket minden lelki áldással” – minden lehetőségünk megvan, hogy szépen éljünk, csak tennünk kell dolgunkat." A püspök szándéka, hogy újra fellendüljön a vidéki (termelő) élet, mely által stabilabb és hívőbb lehet országunk. 
A másik ajánlott cikk "Manuel atya: a fiatalok közt népszerű a tridenti mise" címmel jelent meg. 
"Az atya szerint a régi rítusú mise „csodálatos kincs”, ami eddig rejtve volt előlünk. Hozzátette: sosem találkozott a plébániáin a „legkisebb ellenállással” sem a régi rítussal szemben. Mint mondta, a saját lelki életét is elmélyítette a római rítus rendkívüli formájának rendszeres bemutatása. És ezzel kapcsolatban szerinte tévedés, hogy a hívek aktív részvételének hiánya miatt szegényesebb lesz a hívek lelki élete, avagy nem értik a liturgiát – ő éppen mindennek az ellenkezőjét tapasztalta. A belső részvétel, a misébe való bevonódás ugyanis sokkal intenzívebb lehet így.
A régi rítus által jobban tud a pap foglalkozni a hívekkel, mivel több ideje és energiája lesz általa a spirituális és hittani képzésükre. Ráadásul tapasztalatai szerint a legegyszerűbb emberek számára is kifejező a tridenti mise, akik így mélyen be tudnak vonódni az eucharisztikus áldozatba." - írja a Kurír. 
Egyre több helyen olvasni arról, hogy bíboros, püspök, vagy éppen jeles plébános mutat be ún. "régi rítusú" szentmisét. Nem szakadhatunk el gyökereinktől, attól a hagyománytól, melyben szentek százai és ezrei nevelkedtek, formálódtak szentté. Ahogyan gyermekkorunkat sem tagadhatjuk meg, úgy Egyházunk történelmének egyik szakaszát sem törölhetjük ki.
"Ugyanakkor a ministránsok és a fiatalok közt különösen népszerű a régi rítus, mivel ők még különösen érzékenyek a szépre, a misztériumra és a szemlélődésre – fogalmaz Manuel atya. Ugyanakkor szükség van a liturgikus katekizmusra, hogy a hívek jobban értsék a szentmisét."
Kicsit sem csorbítja jelenlegi "új evangelizációs" törekvéseinket az, hogy a "kormányos" XVI. Benedek pápa jó irányba igyekszik vezetni az Egyház hajóját. Miért ne működhetne mindez egységben? Miért ne lehetne szép liturgia a templomban, és közben válhatna valóra az Egyház társadalmi kérdéseket érintő programja? Miért ne lehetnének szent életű papok, akik adott esetben még a "kiskertet" is megkapálják, vagy szót értenek a váltott műszakban dolgozó elvált asszonnyal? Nos, nagy feladat áll előttünk: egységet teremteni magunkban, Egyházunkban, a minket körülvevő világban. Hol kezdjük? Talán a két cikk és gondolatmenet összecseng abban, hogy az egyénnek magán kell kezdenie a megtérést.
"Hitünk az Úristen gondoskodó szeretetében arra kötelez, hogy mi is segítsünk egymáson." - mondja Beer Miklós püspök. És valóban: segítenünk kell egymásnak abban, hogy feltáruljon mindannyiunk számára az Igazság, mely maga Jézus Krisztus. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...