A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2012. január 3., kedd

A karácsonyi idő - liturgikus kisokos

Megtévesztő lehet egyesek számára a világi behatások túlzó jelenléte. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy a világi ritmus, életvitel a római katolikus ember gondolkodásmódján is úrrá lesz nemritkán. Ezért gondoltuk úgy, hogy - nem rendszeresen - ún. "liturgikus kisokos" formájában rövid összefoglalót adunk az aktuális liturgikus időszakról. 
A karácsonyi idő része a karácsonyi ünnepkörnek, amelynek első (kezdeti) szakasza az advent. December 25-től kezdődik a karácsonyi idő, és Urunk megkeresztelkedésének ünnepéig tart. Ebben az évben január 9-én ér véget. Az ezt követő rész az "évközi idő", mely a nagyböjtöt előzi meg, és pünkösd után folytatódik. 
Az év elejének miséi tehát a karácsonyi idő köznapjairól vannak - kivéve a szentek emléknapjait. 
Január nyolcadikán lesz Urunk megjelenése (Vízkereszt) főünnepe, majd másnap, január kilencedikén Urunk megkeresztelkedésének ünnepe. 
A Direktórium így fogalmaz az ESz (Egyetemes Szabályok a liturgikus évről és naptárról) 33. pontja alapján: "A karácsonyi idő Karácsony első Ed-ével (Esti dicséretével) kezdődik és a Vízkereszt utáni vasárnapig bezárólag tart."
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...