A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2012. június 25., hétfő

Keresztelő Szent János, a papi példakép

Június 24-én ünnepelte az Egyház az Előfutár születését. Hat hónap van még karácsony ünnepéig (hat hónapja pedig még karácsony volt..:). Írásunk beharangozásakor már feltettük a kérdést: Ki volt a Keresztelő? Kinek az útját készítette elő, és kinek az útján járt? Hogyan lehet egy pap számára példakép? Miért modell egy pap számára az, aki megkeresztelte a "keresztség szerzőjét"? 
Keresztelő János alakja leginkább nagyböjt idején, vagy adventben jelenik meg előttünk a szentmise olvasmányai által. Ismerjük aszkéta életmódját is, azt, hogy ő készítette elő Jézus útját. Jézusnál csupán hat hónappal idősebb, vagyis nagyjából egy korúak voltak. Viszont Jézus csak harminc évesen kezdte meg "nyilvános működését". Tehát a Keresztelő volt az Előfutár. Ő volt az, aki rámutatott Jézus lényegére, de még a keresztség szentségére is. Történetileg vannak különféle elméletek arról, hogy miként fejlődött ki a keresztség szentsége, ám az tény, hogy kezdetben (ahogyan a görögöknél a mai napig) együtt szolgáltatták ki a keresztség és a bérmálás szentségét. 
Keresztelő János a legnagyobb próféta. Vele zárul az Ószövetség, de tulajdonképpen együtt nyílik ki általa az Új. Ő vezet át, mondhatni a szerepével a jézusi új szövetségbe. 
Míg a pap in persona Christi cselekszik, Keresztelő Szent János rámutat Jézusra, hogy ő az Isten Báránya, aki elveszi a világ bűneit. Ő Jézusra irányítja a figyelmet, mint a "vőlegény barátja". 
János nem kapott még nevet akkor, amikor az anyaméhben volt, de küldetését már megkapta. És végül az Úrtól kapott nevet is. Ő nem a családban szerzett identitást, azzal, hogy új, a családi hagyománytól független nevet kapott, hanem Istenben szerzett identitást. Így van ez a papságban is. A szenteléskor az egyházmegyés papok nem vesznek fel ugyan új nevet, de már "atyának" szólítják. Ő már nem egy családtag: a nagybácsi, a fiú, a testvér, a sógor, hanem ő "atya". Az ő élete már szolgálat a lelkek üdvösségének javára. 
A Keresztelő nem úgy öltözködött mint egy király. Hivatásának megfelelő öltözéket viselt. Ruházatából látszott, hogy mi az ő feladata, küldetése. Egy papnak is világossá kell tennie a világ számára, hogy ő kicsoda. Hogyan lehetne egy pap jel, látható jel a világban, ha még ruházatában is azonosul a világgal? Vannak középutak, és nyilván nem kell a közértbe is reverendába menni, de a mai papi ruhatárban már ismeretes a papi civil (ami több színben és rövid ujjú változatban is kapható). Keresztelő János nem farmerban és pólóban járkált - a papnak sem kell úgy öltöznie, mint egy laikus.
1994. januárjában írta alá Boldog II. János Pál pápa a Klérus Kongregáció által írt dokumentumot, melyben különösen kiemelik, hogy a szekularizált társadalomban még nagyobb jelentősége van annak, hogyan öltözködik egy pap. Nyilvánvaló, hogy ennek a képzés során is egyértelművé kell válnia. A pap Isten embere, és az ő önátadásának egyértelművé kell válnia, bárhol is jár.
A dokumentum továbbá a CIC 284-es kánonjára hivatkozva elmondja, hogy a papságnak a helyi püspöki karok döntésével összhangban megfelelő papi ruhát kell viselniük. Nyilván nem a ruha teszi az embert, de az identitás alakításához hozzátartozik a külső megjelenésünk megfelelő formálása, rendben tartása is. 
A Keresztelő a cölibátus szempontjából is példakép lehet egy pap számára. "Heródes ugyanis elfogatta Jánost, bilincsbe verette, és börtönbe vetette fivére, Fülöp felesége, Heródiás miatt. János ugyanis figyelmeztette: "Nem lehet a tiéd!" Meg is akarta ölni, de félt a néptől, mert prófétának tartották." (Mt 14,3-5) János nőtlen volt, de meg akarta védeni a házasság szentségét. Nem annyira egyértelmű és konkrét eset ez, de rámutat arra, hogy a pap is nőtlenségben él, de meg kell védenie a családot, a házasságokat a különös helyzetekben. 
Keresztelő János vezette az embereket Jézushoz. Vajon a pap ugyanezt teszi? Például a szentáldozáskor, és annak előzményénél, a szentgyónásnál. Megfelelő a pap általi felkészítés, útmutatás egy gyónásnál és áldozásnál? Amennyiben egy pap segítette a hívőt a méltó áldozásban, vagy a bűnbánatban, akkor ő jó pap. 
Egy pap leginkább ebben lehet hasonló Keresztelő Szent Jánoshoz, hogy egész életével rámutat-e Jézusra? Rámutat-e a liturgián kívül is: Íme az Isten Báránya, íme, aki elveszi a világ bűneit. Imádkozzunk azért, hogy a papok egész lényükkel, tetteikkel és szolgálatukkal megmutassák Krisztust, aki elveszi minden bűnünket.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...