A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2012. július 4., szerda

Az angyalok közvetítenek Isten és ember között

Az angyaloknak Isten kegyelmet ajándékoz. IX. Piusz pápa 1854-ben írt "Ineffabilis Deus" bullájában így fogalmaz Máriára vonatkozóan: Máriát "az összes teremtményhez képest annyira megajándékozta szeretetével, hogy egyedül benne lelte a saját akaratához legközelebb álló tetszését. Ezért messze megelőzve az összes Angyali Szellemet és az összes szentet, oly csodálatosan elhalmozta Őt mindenféle égi kegyelmi ajándék bőségével istenségének kincsesházából, hogy ő, a bűn minden szennyétől mindig teljesen mentesen..." (DH 2800)
Az angyalokat megelőzi Mária, de nekik is adott Isten kegyelmi ajándékokat. 
Az isteni személyek (pl. a Szentlélek) "az értelmes élő teremtményekben kifürkészhetetlen módon jelen vannak", állítja XII. Piusz pápa (DH 3814). Az angyalokban ilyen módon Isten "lakást vesz". 
XIII. Leó pápa 1896-ban kelt "Fidentem piumque" körlevelében kitér az angyalok közvetítő szerepére, bár megállapítja - hitünk igazsága és a Timóteus-levél alapján -, hogy az egyetlen közvetítő Isten és ember között maga Jézus Krisztus (1Tim 2,5k). Ezt írja: "Ha azonban, ahogyan az Angyali Doktor tanítja, "semmi sem tiltja, hogy bizonyos szempont szerint másokat is Isten és az emberek közötti közvetítőknek nevezzünk, amennyiben ti. az embernek az Istennel való egyesülésénél az előkészítés és a szolgálat terén közreműködnek": ilyenek az égi Angyalok és szentek; a próféták és mindkét Szövetség papjai, így ennek a dicsőségnek a fénye a fölséges Szüzet minden bizonnyal még nagyobb mértékben illeti meg." (DH 3320)
Lehet kérni a szentek közbenjárását is, de az angyalokhoz is fordulhatunk olykor kéréseinkkel. 
Itt érdemes felidéznünk a szentmise I. kánonját, az ún. Római Kánont. Ebben a pap így imádkozik: "Könyörögve kérünk, mindenható Istenünk, szent angyalod vigye áldozatunkat mennyei oltárodra isteni Fölséged színe elé..." A legszentebb áldozat bemutatásakor is kéri a pap az angyalok közbenjárását, hogy az áldozat Isten előtt kedvessé váljon, "megérkezzen" színe elé. Ebben az rejlik, hogy az ember (mégha pap is) nem képes önerejéből semmire sem. Szüksége van a kegyelemre, melynek hordozói az angyalok is. Ilyen értelemben az angyalok üdvösség útján vezető szerepe itt is (a szentmisében) jelen van.
Ugyanakkor az angyal jelképezi a földi és mennyei liturgia egységét. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...