A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2012. július 21., szombat

Évközi 16. vasárnap - gondolatok

A vasárnapi evangéliumban Jézus tanításáról olvasunk, és egy metaforáról: olyanok voltak, mint a pásztor nélküli juhok. A szakaszban hangsúlyos, hogy a tanítványok részesülnek Jézus hatalmában, valamint, a nép lelkesedik Jézus iránt, aki együttérez velük. A jelenetek, miszerint elhagyatott helyre vonulnak, de a nép megelőzi Jézust, előre utalnak a kenyérszaporításra. Arra is utal, hogy nincs szükségük a tanításhoz semmire. 
"Mint a pásztor nélküli juhok." Ez Ószövetségre utaló gondolat. "Ne hasonlítson az Úr közössége pásztor nélküli nyájhoz." (Szám 27,17) Mózes az Úr parancsára Józsuét állítja vezetőnek, akinek majd engedelmeskedniük kell. 
"Látom egész Izraelt, szétszórva a hegyen, mint a pásztor nélkül maradt nyájat." (1Kir 22,17) Ez nem jó, mert a nép ezután hazatér, ki-ki a házába. Ez a jövendölés rossz a király számára. 
"Így aztán szétszéledtek juhaim, mert nem volt pásztoruk, és a mezei vadak zsákmányává lettek és szétszéledtek." (Ez 34,5-6) Az ószövetségi utalások is egyértelművé teszik a szakasz jézusi jelentését. Jézus nélkül elcsigázottak, reményvesztettek, jövő nélküliek leszünk. Jézus pedig velünk van az Eucharisztiában. Mi nem az apostolok korát éljük olyan értelemben, hogy hús-vér emberként látnánk Jézust. Viszont az Eucharisztiában teljes és osztatlanul, egészen jelen van a feltámadott Jézus. 
Vehetjük a másik értelmét is, miszerint a pápa a mi legfőbb pásztorunk a földön. Ő Krisztus földi helytartója. Meg kell hallani szavát, a pásztor szavát, és engedelmeskedni kell neki. Tanítását kell követni, mely tanítás nem tér el a krisztusi tanítástól és példamutatástól.
Visszatérve az Ezekieltől vett idézethez, megállapíthatjuk, hogy aki nem tart Jézussal, könnyen vadállatok prédájává válhat. Könnyű préda az, aki sehová sem tartozik, akinek nincs elve, nincsenek céljai. Manapság sok a céltalan, reményvesztett ember. Elsősorban azért, mert nem mer a katolikus Egyházhoz tartozni. Sok megkeresztelt sem! Ezért kell a pásztor, a jó pásztor, hogy egybegyűjtsön, ne pedig szétszórjon, vagy engedje szétszóródni a rá bízott nyájat. 
Jézus velünk akar maradni, személyesen szeretne velünk lenni minden nap, életünk minden percében. Barátunk akar lenni, mégpedig a legjobb: aki meghallgat, aki segít, akinek őszintén lehet beszélni. 
Ne hagyjuk magunkat, hogy ez a világ sodorjon minket. Ne hagyjuk, hogy életünk Jézus nélküli legyen.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...