A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2012. november 27., kedd

Ad Orientem Velencében

November 21-én Mgr. Francesco Moraglia velencei pátriárka, bíboros ad Orientem, azaz Kelet felé fordulva (a főoltárnál) mutatott be szentmisét Velencében. A szentmisét a római liturgia rendes formájában (novus ordo) mutatta be a koncelebráló papokkal együtt. 


"Nem a papnak a néptől való elfordulásáról van itt szó, hanem arról, hogy ugyanabba az irányba néz, mint a nép." (Joseph Ratzinger - XVI. Benedek pápa)
"A keleti imairány értelmét nagy világossággal fejtette ki Órigenész, aki a 3. század első felében működött Alexandriában és a palesztinai Caesareában. Például így ír az imádságról szóló traktátusában (kb. Kr. u. 231-ben): 'És most néhány megjegyzést kell tennünk arról az irányról, mely felé arccal fordulunk, amikor imádkozunk. Négy világtáj van: észak, dél, kelet és nyugat. Világos, hogy a felkelő nap mutatja, melyik irányba kell meghajolnunk, amikor imádkozunk, mert ez a cselekedet azt jelképezi, hogy a lélek afelé fordul, ahonnan az igazi fény felkel.'" (in: Uwe Michael Lang: Az Úr felé fordulva, Ecclesia, Bp. 2006. 39.)
Képek forrása: Acción Litúrgica
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...