A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2012. november 3., szombat

Laptop az oltáron, gitárock a kézben - szent zene

Ismét hangulatkeltő képre bukkantunk az interneten. A Szent Rítuskongregáció 1967-ben kiadott egy instrukciót, mely ma is érvényben van. Az érdekessége ennek is az, hogy sokan nem tartják be, akárcsak a Misekönyv Általános Rendelkezéseit. 

VI. A szent hangszeres zene
62. A hangszerek akár kíséretként, akár szólisztikusan hasznára lehetnek a celebrációnak. Az orgona nagy becsben áll a latin egyházban, más hangszereket is be szabad engedni, ha a templom méltóságával összhangban vannak, s a hívek épülését szolgálják.
63. A hangszerek beengedésénél tekintettel kell lenni az egyes népek kultúrájára. Azokat a hangszerek, melyek közvélemény szerint világi zenére valók, ki kell tiltani minden liturgikus celebrációból és népájtatosságból. A beengedett hangszereket is úgy kell használni, hogy összhangban legyen a liturgia szükségleteivel, szépségével és a hívek épülésére legyen.
64. A kísérő hangszerek könnyítsék meg a tevékeny részvételt. Ne legyenek olyan hangosak, hogy elfödjék a szöveget. Amikor a pap vagy szolgálattevő hangosan beszél, némán kell maradniuk.
65. Az orgona (vagy más hangszer) kísérheti a kórus és a nép énekét, szólót játszhat bevezetés gyanánt, felajánláskor, áldozás alatt és a mise végén.
66. E hangszerek nem játszhatnak szólisztikusan ádventben, böjtben, a szent háromnap alatt, a halotti misében és zsolozsmában.
67. Az orgonisták és más zenészek ne csak a hangszerben legyenek jártasak, hanem a liturgia szellemében is, hogy ha improvizálniuk kell, az is feleljen meg az illető rész természetének.

De, hogy senki ne gondolja azt, hogy a liturgián kívül nincs élet, egy valóban nagyszerű és népszerű zeneszámmal kívánunk kellemes hétvégét! (A felvétel 1959-ben készült Stuttgartban.)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...