A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2013. február 12., kedd

A pápa lemondásának ideje - háttér

Most sokan azt találgatják, miért mondott le a pápa, mi lehet annak hátterében, valamint fogadnak az új pápára. Nem a mi dolgunk fejtegetni azt, hogy számára mi volt a valódi ok, viszont annak egy részét láthattuk és érzékelhettük. Az új pápa személye hitünk szerint a Szentlélek "dolga", de jelekből valóban állíthatjuk egyes bíborosokról, hogy megfelelők lennének a pápai szolgálatra. (Itt azért eszünkbe jut egy szentírási mondat: "Mivel a kevésben hű voltál, sokat bízok rád." (Mt 25,23) ...) 
Lemondásának "időzítése" viszont érdekes. Holnap megkezdődik a nagyböjt, és a hamvazószerdai liturgia lesz XVI. Benedek pápa utolsó, nyilvánosan vezetett liturgiája. Uralkodásának utolsó napja is, valamint az új pápa megválasztásának időpontja is nagyböjt idejére esik. Nemde böjtre hívja az Egyházat? A Vatikánnak, az Egyháznak, mindnyájunknak csak úgy lehet igazi "feltámadása", ha előtte böjtölünk. (Több internetes oldal az Egyházért végzett böjtre, kilencedre hív fel. Németül már pdf formátumban sokszorosítható a szöveg, imádság.) 
Valószínűleg jel ez a lemondás, csak sokak számára nem egyértelmű jel. Jézus elvonul a pusztába. Böjtöl, és reménykedik Egyháza újjáéledésében. Péter elvonul - követi Jézust.

megj.: Magyarországon nem lesz látható élőben a pápa holnapi (hamvazószerdai) szentmiséje. Interneten több oldalon is követhető lesz, többek között az angol és német nyelvterületről. Az, hogy milyen mértékben csatlakozunk Péter mindenkori utódjához, és hallgatunk-e a szavára, csak rajtunk múlik. A többi emberi ügyeskedés. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...