A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2013. február 15., péntek

Kell-e hinnünk a jeleknek?

Nagyon meglepő volt hallani, hogy éppen azon a napon, melyen a pápa bejelenti lemondását, villám csap a Szent Péter bazilika kupolájába. Aki ezt a pápaságot az elejétől a végéig figyelemmel és alázattal szemlélte, halló és értő módon akarta követni a pápa tanítását, annak számára ezek a jelek fontosak. Vagy legalábbis elgondolkodtatók. A villámcsapásról sokan cikkeztek, főleg a nem katolikus média tartotta szenzációnak. 
Most ugyan nem a pápa halála miatt üresedik meg Péter széke, hanem lemondás okán, de érdemes megfontolnunk bizonyos kérdéseket. Nyilvánvaló, hogy egy pápa (és XVI. Benedek pápa) tudja, hogy mit tesz. Az is nyilvánvaló, hogy bizonyos mértékig a próféciáknak is hihetünk. Ám az idők jeleit nem mi határozzuk meg, és nem ezen körülmények határozzák meg saját üdvösségünket. Olyan módon talán igen, hogy éppen a böjti időszakban történik mindez, és talán az Egyház megújulásához és saját lelki életünk megújulásához a böjt útja vezet. Ebben mutathat példát XVI. Benedek pápa. 
Érdekes, hogy amikor Jézus meghalt, a templom függönye kettéhasadt, "felülről egészen az aljáig, a föld megrendült, sziklák repedtek meg." (Mt 27,51) Lukácsnál: "A nap elsötétedett, a templom függönye középen kettéhasadt." (Lk 23,45) Biblikus szempontból megvan ennek a perikópának a sajátos értelmezése. Viszont mint jel, mint természeti jel érdekes. Ha szimbolikusan értelmezzük, és nem az akkor éppen történt napfogyatkozással, vagy egyéb elmélettel. Tehát Jézus halálának eseményét természeti jelenség kíséri. Mintegy árván marad halálával az a közösség, mely majd később Egyházzá válik, szerveződik a Szentlélek ereje által - akit viszont még akkor nem küldött el, csak megígért. 
Most, amikor Péter utóda, Péter szentéletű és Krisztus-hű utóda elhagyni készül a pápai trónt, szintén jel tűnt fel az égen. Ha nincs is ezeknek a teóriáknak teológiai vagy természettudományos alapja, mégis érdemes rajtuk tovább gondolkodni. A jövőnkre nézve valóban gyökeres változás következik? Mi igaz a jövendölésekből? És valóban itt az ideje a végső, nagy megtérésnek? 
Avilai Szent Teréz írja:
Semmi se zavarjon, semmi ne rémítsen, minden elmúlik, Isten nem változik. A türelem mindent elér; annak, aki Istené, semmi sem hiányzik: Isten egymaga elég.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...