A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2013. február 11., hétfő

XVI. Benedek pápa lemondott - február 28-án este 20:00-tól Péter széke megüresedik (sede vacante)

XVI. Benedek pápa ma délelőtt bejelentette: "Miután ismételten megvizsgáltam lelkiismeretemet Isten előtt, eljutottam arra a bizonyosságra, hogy erőnlétem előrehaladott korom miatt már nem alkalmas arra, hogy megfelelő módon gyakoroljam a péteri szolgálatot." Nyilvánvaló, hogy egy ilyen döntést a pápa nem egyik napról a másikra hoz meg, valamint mérlegel minden ügyet és szempontot. A napokban még foglalkozunk a témával, addig is álljon itt egy videó, valamint a Szentatya beszéde magyar nyelven, a Magyar Kurír fordításában. 
„Kedves Testvérek!

Nemcsak a három szenttéavatás miatt hívtalak össze benneteket erre a konzisztóriumra, hanem azért is, hogy közöljem veletek döntésemet, amely nagy jelentőségű az Egyház élete számára. Miután ismételten megvizsgáltam lelkiismeretemet Isten előtt, eljutottam arra a bizonyosságra, hogy erőnlétem előrehaladott korom miatt már nem alkalmas arra, hogy megfelelő módon gyakoroljam a péteri szolgálatot.

Nagyon jól tudom, hogy ezt a feladatot, spirituális lényege miatt, nem pusztán tettekkel és szavakkal, hanem szenvedéssel és imával is teljesíteni kell. Azonban a mai világban, amely gyors változásoknak van kitéve, és a hitélet szempontjából nagy jelentőségű kérdések rázzák meg, Szent Péter hajójának kormányzásához és az evangélium hirdetéséhez szükség van mind a test, mind a lélek erejére. Ez az erő az utóbbi hónapokban olyan mértékben csökkent bennem, hogy el kell ismernem: képtelen vagyok jól megfelelni a rám bízott szolgálatnak.

Ezért, tudatában e tett súlyosságának, teljes szabadsággal kinyilatkoztatom, hogy lemondok szolgálatomról mint Róma Püspöke, mint Szent Péter utóda, amelyre 2005. április 19-én a bíborosok révén kaptam megbízatást. 2013. február 28-án este 8 órától a római szék, Szent Péter széke üresnek nyilvánítandó. Az illetékeseknek konklávét kell összehívniuk az új pápa megválasztására.

Kedves Testvérek! Teljes szívemből köszönetet mondok nektek azért a szeretetért és munkáért, amellyel velem együtt hordoztátok szolgálatom súlyát, és bocsánatot kérek minden hibámért. Most ajánljuk az Anyaszentegyházat Legfőbb Pásztora, a mi Urunk, Jézus Krisztus gondjaiba. Fohászkodjunk Szent Anyjához, Máriához, hogy anyai jóságával segítse a bíboros atyákat az új pápa megválasztásában. Ami engem illet, a jövőben is teljes szívvel kívánom szolgálni Isten Szent Egyházát imának szentelt életemmel”.
(Az idézet forrása: Magyar Kurír)

A hír sokkolta a katolikus világot. Talán már márciusban konklávé lesz? A húsvétot már új pápával ünnepeljük? Rövidesen új bejegyzéssel és képekkel jelentkezünk. 
FONTOS! A világ minden katolikus hívője mérhetetlenül sokat köszönhet XVI. Benedek pápának. Ő valóban hívő és teológus pápaként vezette a rábízott nyájat. Sokan nem hallották meg ugyan hangját, de a hűséges bárányok, és a nyájhoz tartozni akaró bárányok mindig keresték az ő szavát, kutatták a Szentélek erejének segítségével a Szentatya szándékát. Most egy a feladatunk: mellőzzük a találgatásokat, és imádkozzunk érte. Érte, mint emberért és Péter utódjáért. Mindenekelőtt viszont szükségesnek látszik imádkozni (és talán böjtölni is) Isten Egyházáért. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...