A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2013. február 15., péntek

XVI. Benedek február 28-án 17 órakor elhagyja a Vatikánt


Federico Lombardi vatikáni szóvivő a következő napok pápai programját ismertette:
XVI. Benedek pápa február 28-án, 17 óra körül, néhány órával hivatali idejének vége előtt elhagyja a Vatikánt, és egy helikopterrel Castel Gandolfóba megy. Előtte az egyházfő ebédidő körül köszönti a Kúria bíborosait az apostoli palota Klementina termében, közölte a vatikáni szóvivő Federico Lombardi szerdán. A pápaság végét jelentő jogi aktusra nem kerül sor. Ez nem szükséges, miután XVI. Benedek lemondását szabadon és egyértelműen közölte, és ezt az egyházjog szerint senkinek sem kell tudomásul vennie. A gyűrű és a hivatali jelvények megsemmisítése magán keretek között fog megtörténni.
15:00-kor két órás imádság kezdődik: az irgalmasság rózsafüzérét imádkozzák. 
Pápasága vége előtt XVI. Benedek még találkozik az elnökkel, Giorgo Napolitano-val és az ügyvezető miniszterelnökkel, Mario Montival, közölte még Lombardi. Monti magánkihallgatása a következő szombat délutánra, míg Napolitanoé február 23-án, a böjti exercitus utánra van előirányozva. XVI. Benedek egyébként előre meghatározott programját fogja végrehajtani. Ezeken kívül más audiencia előreláthatólag nem lesz, mondta a szóvivő.
XVI. Benedek lemondásának meglepő bejelentése után három nappal továbbra sem világos jövőbeli címe és neve, mondta továbbá Lombardi. Ezt még az egyházjogászoknak kell eldönteniük. Továbbá megerősítette, hogy a pápa visszavonulása után egy időre a vatikáni kertben található „Mater Ecclesiae” kolostorba költözik, és nem Montecassinoba megy, ahogyan ezt a médiumok terjesztették. 
A pápa lemondásáról szóló hír Lombardi szavai szerint nagy meglepetést okozott a Vatikánban, ami tovább hat. Ő maga csodálja a pápa szabadon választott, alázatos és világos döntését, aminek alátámasztására érthető okot hozott fel: gyengülő erőnlétét.
A pápa programjában a következő napokban csütörtökön találkozó szerepel a római klérussal. Pénteken Lombardi szerint a román államelnök audienciája történik. Ezen kívül fogadja Liguria olasz tartomány püspökeit. Szombaton a lombardiai hivatali kollégák audienciája áll a listán, valamint a guatemalai elnök fogadása. 
Ravasi kúriai bíboros vezeti a böjti exercitust.
XVI. Benedek vasárnap este visszavonul egyhetes böjtre a római kúriával együtt. Erre az időre minden programot, beleértve a szerdai általános audienciát, is lemondtak. Az exercitus, amit a kultuszminiszter, Gianfranco Ravasi vezet, február 23-án lesz.
Utolsó szolgálati hetének kezdetén délben, mint ez szokásos, XVI. Benedek mondja az Úrangyalát. Hétfőn, február 25-én külön audienciát tart a pápa néhány kúriai bíboros számára. A következő ad-limina találkozás olasz püspökökkel, amit hetente szoktak tartani, elmarad. A szerdai általános kihallgatáson a római bíboros-vikárius, Agostino Vallini, számos látogató várható a Szent Péter térre. Ez XVI. Benedek utolsó nyilvános audienciája a világ látogatói és zarándokai részére.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...