A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2013. február 17., vasárnap

Milyen lesz? Mit folytat?

Természetesen nem dolgunk, hogy megnevezzük az új pápa személyét. Egyelőre a Szentlélek gondolataiba még nem látunk bele... A média különféle találgatásait nézve azonban két irány fedezhető fel: az engedékeny (szimpatikus), és a konzervatív. Alapvetően nem szimpátiára épül a pápaság, hiszen amikor Jézus Pétert választotta, nem kiáltott a tömeg se nemet, se igent (a történelem során emberi ügyeskedések folytán is lettek megválasztva pápák). Az, hogy kinek a személyében valósulhat meg a krisztusi szándék, nem tudjuk. Egy bizonyos: minden korban az akkor szükséges pápa uralkodik. Ugyanakkor látnunk kell, hogy a péteri szolgálat elvárásokkal teli. Még a főpapok között is vannak elvárások, hogy milyennek kell lennie a mai világban egy pápának.
Nincs létjogosultsága az összehasonlításoknak sem. Minden pápa egyedi. Vannak karizmáik, melyeket a péteri szolgálatban kell felhasználniuk a Szentlélek segítségével.
Az alábbiakban képeket láthatnak Timothy Dolan amerikai bíborosról, akit sokan esélyesnek tartanak a pápaságra. Hogy miért éppen őt emeljük ki? Talán bizonyítandó azt, hogy valóban a Szentlélekre kell bíznunk az új pápa személyét. Hiszen Dolan bíboros (esélyesként) vidám, szimpatikus, ugyanakkor az ő egyházmegyéjében (New York) 2012-ben csak a régi rítus szerint szenteltek papot. (I. János Pál pápát a mosolygós pápaként tartják számon, II. János Pál pápa közvetlenségéről és egyedi kisugárzásáról volt híres, XVI. Benedek pápa pedig egyértelmű és kristálytiszta tanításáról, a Krisztushoz való hűségről.)
Dolan bíboros édesanyjával rendszeresen beszél telefonon.







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...