A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2011. november 13., vasárnap

Christoph Schönborn bíboros, bécsi érsek gondolatai az évközi 33 vasárnap evangéliumához

A tehetetlenség érzése ellen

A talentumokról szóló mai példabeszédben azokról van szó, akik azt gondolják: - Mit tudok már én, egy kis ember, egy kis asszony tenni? Már semmin sem tudok változtatni! Ezért inkább nem is csinálok semmit! Azt gondolom, ez a példabeszéd egy olyan élethelyzetet céloz meg, amit manapság a társadalomban és az egyházban sok embert megért: Ez pedig a tehetetlenség érzése! Vegyük szemügyre a példabeszédet! Egy gazdag ember elutazik, és vagyonát erre az időre rábízza munkatársaira. Természetesen azzal az elvárással, hogy ők azzal rendesen gazdálkodjanak, hogy a pénze gyarapodjék arra az időre, mikor ismét visszatér. Ezen a ponton tekintettel van embereinek képességeire.
Három hivatalnoka közül kettő tényleg jól használta talentumait, és a megbízható kezekbe adott vagyont megkétszerezték. Ennek megfelelően főnökük nem csak hogy megdicsérte, hanem busásan meg is jutalmazta őket. A mai banki körökben használatos kifejezéssel élve – tekintélyes „bónuszt” fizetett ki nekik.
A gond a harmadikkal van, aki a legkevesebbet kapta. Mindenek előtt róla van szó Jézus példázatában. A rábízott pénzösszeget egyszerűen elásta. Ez kevesebb, mint a másik kettőé. Ám az mégsem annyira kevés, ha arra gondolunk, hogy egy „talentum ezüstpénz” kb. 30 kg. ezüstnek felel meg. Egyszóval ezt az ezüst pénzösszeget egyszerűen elásta, hogy biztosan ne tegyen semmit rosszul. Joggal gerjedt főnöke haragra az effajta beállítottságon. Legalább leköthette volna ezt az összeget a bankban.
De Jézusnál nem pénzüzletről van szó. Más talentumra gondolt. Egyéb iránt a mi „talentum” szavunk „adottság” értelme Jézusnak ebből a példabeszédéből ered! Azokról a javakról beszél, amiket Isten minden emberre rábízott, azokról az adományokról, amiket Krisztus az ő tanítványaira feladatként hagyott. Ma úgy az egyházban, mint a világban nagy a kísértés, hogy elássuk tulajdon talentumunkat, mert sokakban megvan a tehetetlenség érzése: - Mit is tudok én egymagam már végbe vinni, és megváltoztatni? Pontosan erről van szó. Amennyiben én „csak” egy talentumot kaptam, mégis tudok vele gazdálkodni. Jézusnál elsősorban a hitről van szó. Ez a ránk bízott igen értékes kincs. Ássam el? Rejtsem el mások elől? Vagy adjam tovább? Nyerjek meg ehhez másokat? Mindenki elhiheti, hogy ezt teszem! Erre bátorít Jézus! (fordította: P. Tóth Vencel ofm)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...