A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2011. november 20., vasárnap

Missa Papae Marcelli

(MTI) - Vasárnap este hét órakor a Váci Székesegyházban 260 énekest és zenészt felvonultató hangversenyt rendeznek. A hangversenyen felhangzik Palestrina Missa Papae Marcelli című kompozíciója, Gounod Cecília miséje, és az OMCE igazgatója által komponált Te Deum is. A Szent Cecília Kórust 1955-ben, viharos politikai időszakban Huszár Dezső kapucinus szerzetes alapította. Az énekkar mára Magyarország egyik jelentős egyházi kórusává nőtte ki magát - magyarázza Varga László, a székesegyház karnagya, az Országos Magyar Cecília Egyesület (OMCE) igazgatója.
Az eltelt évek során a hazai fellépések mellett felléptek - többek között - a lourdes-i katedrálisban, a párizsi Notre-Dame székesegyházban és a római Szent Péter Bazilikában. A vasárnapi koncerten a Szent Cecília Kórus mellett a Váci Szimfonikus Zenekar, a Váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola egyházzenei szakának növendékei, a váci székesegyház gyermekkórusa, valamint Bednarik Anasztázia működik közre, szólót énekel Havasi Katalin, Gaál Wéber Ildikó, Molnár András és Havasi József operaénekes. Rajtuk kívül egy-egy dunaharaszti és budapesti kórus is fellép az este folyamán.
A zenei eseményt minden évben, hagyományosan Krisztus Király vasárnapján, a szentmisét követően rendezik, amelyet este hat órakor Beer Miklós váci megyéspüspök celebrál. A hangversenyre a belépés díjtalan - tájékoztatott Varga László.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...