A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2011. november 10., csütörtök

Egység a pápával, egység a hitben - Nagy Szent Leó pápa emléknapja

Ma Nagy Szent Leó pápára emlékezik az Anyaszentegyház. 400-ban született az itáliai Toszkánában és 461-ben halt meg Rómában. 
Leó pápának nagy érdeme van a péteri szolgálat tudatosulásában. Előtte Damasus pápa volt az első, aki Jézusnak Péterhez intézett szavait (Mt 16,19) kizárólag Péterre és Róma püspökére vonatkoztatta. Általában ezt minden püspökre vonatkoztatták azelőtt. Leó pápa szerint a pápa Péter vikáriusa, az ő széke többet ér a sírnál. Péter kormányozza misztikus módon az egyházat, Krisztus csak uralkodik. Róma püspöke az egész egyház 'princepse'. 
A mai zsolozsma olvasmányos imaórájában a második olvasmány Leó pápa beszédéből van. Ebben így fogalmaz: "Szeretteim, osztatlan tehát a mi közösségünk a hit és a keresztség egységében, és egyetemes a méltóságunk a boldog Péter apostol oly szent szava szerint: Ti, mint élő kövek, épüljetek fölé leüti templommá, szent papsággá, hogy Istennek tetsző lelki áldozatokat hozzatok Jézus Krisztus által. Tehát választott nemzetség, királyi papság, szent nemzet, tulaj donul kiválasztott nép vagytok (l Pét 2, 5. 9)."
Az az egység, melyet a szent pápa megfogalmaz, Krisztusban gyökerezik, és a keresztségben. Mindenki Krisztussal van egységben, de ehhez egységben kell lenni az álatala kijelölt fővel, aki a földön Krisztus helytartója. Hogyan lehetünk egységben Krisztussal, ha nem vagyunk egységben a pápával? 
A pápával való egység minden szinten szükséges: az egyházi hierarchiában és a hívők körében is. Ez az egység elsősorban szavának meghallgatásából és megértéséből fakad. Vagyis figyelni kell Péter utódának szavait, tetteit, mert azokkal a hit útján vezeti a rá bízott nyájat. Ez a mai világban, amikor az interneten keresztül szinte percek alatt bárhol a világon olvasható a pápa nyilatkozata, beszéde, vagy látható a pápai liturgia videón, nem lehetetlen. Ezután pedig meg kell érteni szavát minden feltétel nélkül. Nagy Szent Leó pápáról állították (állítjuk), hogy az apostolok hitével egységben állt. Amennyiben a pápa egységben van az apostolok hitével, az a hitbeli egység. És ha a nyáj, amely a legfőbb pásztor vezetése alatt zarándokol, követi ezt az egységben lévő pápát, akkor lesz ő maga is egységben. Ez az egész Egyház egységéhez vezető út. Nem saját, kreált, kitalált utakat kell járnunk, hanem a Péter utóda által mutatott úton kell járnunk. 
Leó pápa a pogánysággal szemben is megvédte az igaz hitet. "Abban az időben Attila pusztította Itáliát, Szent Leó pedig három nap és három éjjel imádkozott az apostolok templomában, majd így szólt övéihez: „Aki követni akar, kövessen!” Mikor Attilához közeledett, az, amint meglátta Szent Leót, leszállt a lováról, lábaihoz borult, és azt mondta, hogy kérjen, amit csak akar. A pápa azt kérte, távozzék Itáliából, s foglyait engedje el. Eközben Attilát emberei elkezdték dorgálni, hogy a világ urát egy pap győzi le, de Attila így felelt nekik: „Ügyelek magamra és rátok is. A pápa jobbján egy félelmetes harcost láttam állni kivont karddal, aki ezt mondta: »Ha nem engedelmeskedsz neki, a tieiddel együtt elveszel«." (Jacobus de Voragine: Legenda Aurea)
Nagy Szent Leó pápával sok későbbi pápa párhuzamba állítható, akár korunk pápái is. Most csupán egy a kérdés: hajlandóak vagyunk-e követni is őket?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...