A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2014. szeptember 12., péntek

"Nem úgy akarok táncolni, ahogyan a többiek, hanem úgy, ahogyan én tudok." - Esterházy Melinda halálára

2014. augusztus 27-én, életének 95. évében Eisenstadtban (Kismarton) elhunyt Esterházy Melinda hercegné, szül. Ottrubay Melinda Olga Mária Franciska. Annak az Esterházy családnak lett tagja, melynek a híres Esterházy Pál nádor is tagja volt, akinek egyházzenei művei közismertek. Családja körében aludt el végleg a hercegné. 
Ma délután temették el a requiemet követően Eisenstadtban. A szentmisén részt vett Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát úr is. Az ordinárium Michael Haydn: c-moll Requiem-je volt. 
1920. május 24-én született Dr. Ottrubay Dezső és Schmidt Róza lányaként Budapesten, a Szent János Kórházban. Fiatalon a budapesti Opera balett-sztárja lett. 1946-ban, amikor V. Esterházy Pál herceggel házasságot kötött, felhagyott balett-karrierjével. 
Férjét a Mindszenty-perben elítélték, melynek következtében teljes vagyonelkobzás sújtotta őket, férjétt pedig fogság.
Nevéhez fűződik a magyar történelmi örökség részét képező kismartoni Esterházy-kastély és Fraknó várának állapotmegőrzése, valamint közhasznú és szociális támogatások biztosítása. Tevékenységét számtalan kitüntetéssel jutalmazták. 
Saját elhatározásából 2002-ben, 82 évesen visszavonult a nyilvánosságtól. Ezt követően is támogatta a kultúrát, valamint régi álmát megvalósítva 2005-ben létrehozta az Esterházy Melinda hercegné, Zürich alapítványt. Ennek célja a fiatal tehetségek támogatása a balett, zene és színház területén, Közép-Európában. 

Temetési miséjén ugyanazt a misét adták elő, mint Habsburg Ottó temetésekor:

 

Honlap ajánló: Esterházy.at
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...