A SZENT KERESZT OLTALMÁBA AJÁNLOTT BLOG. XVI. BENEDEK PÁPA ÉS ACKERMANN KÁLMÁN ATYA TISZTELETÉRE AJÁNLOTT BLOG.

2010. december 19., vasárnap

Cirill és Metód szobra

Cirill és Metód szobra 2010. december 19-én reggel Komáromban
Falunkban immár hagyománya van az év első felében Szent Cirill és Szent Metód (Európa Társvédőszentjei) liturgikus ünnepét kiemelt módon megünnepelni. Ezért is fontos, hogy mi is hírt adjunk a ma reggelre történt komáromi rongálásról.
Sárga festékkel öntötték le Cirill és Metód szobrát a szlovákiai Komáromban. A szobor a 63-as főút városi szakaszán, külön erre a célra épített körforgalom közepén áll. Jozef Černek a Matica slovenská városi szervezetének elnöke tett feljelentést a rendőrségen a rongálás ellen, mert a szobor z ő tulajdonokban van. Renáta Čuháková a nyitrai kerületi rendőrkapitányság szóvivője közölte a Matica-székház falán is megrongáltak egy emléktáblát. Mindkét esemény kapcsán rongálás bűntette miatt kutakodik a rendőrség. Jozef Černek elmondta, hogy a szobor megtisztítását a Matica Slovenská magára vállalja. "A körforgalom a Szlovák Útfelügyelet tulajdona, a szobor a miénk. A festéket oldószerrel valószínűleg el tudjuk távolítani, nem lesznek magas költségeink. A tett miatt azonban szomorú vagyok" – jelentette ki Černek. A kár az eddigi felmérések szerint kb. 1500 euró. (index)
Az eseményről szlovák nyelven itt olvashatnak.

Orosz ikon a két szentről
Szent Cirill és Szent Metód Európa védőszentjei Szent Benedek apát mellett (1980-tól), valamint Szlovákia védőszentjei. A két testvér gyermekkora óta beszélte a szláv nyelvet, de születésük, képzésük szerint görögök voltak. Rasztiszláv morva fejedelem szláv nyelvet beszélő szerzeteseket kért Bizánctól. A küldetéssel a szláv nyelvet jól ismerő Konstantint (a Cirill nevet halála előtt nem sokkal vette fel) és Metódot bízták meg, akik társaikkal 863-ban érkeztek meg Rasztiszláv udvarába, ahol a szláv nyelvű liturgia bevezetése mellett, iskolát alapítottak, lerakva a szláv nyelvű papképzés alapjait. A szláv írás, a glagolita ábécé megalkotása és elterjesztése, valamint egyházi könyvek szláv nyelvű fordítása szintén Konstantin érdeme volt.
Több mint három évnyi munkálkodásukat követően 867-ben Rómába mentek, s egyúttal magukkal vitték a Szent Kelemen ereklyéket is. Konstantin hitvitájában sikeresen megvédte a népnyelv liturgikus használatát azon ellenzőkkel szemben, kik csupán a latin, héber és a görög nyelvű liturgiát fogadták el. II. Adorján pápa engedélyezte a szláv nyelvű liturgiát. Rómában Konstantin szerzetes lett, s felvette a Cirill nevet, de rövidesen megbetegedett és 869. február 14-én meghalt. Rómában, a Szent Kelemen templomban temették el.
Ünnepüket templomunkban minden évben megüljük, általában a liturgikus emléknapjukhoz közelebb eső vasárnapon.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...